vrijdag 11 januari 2008

Het Liefdespact — Les amants du Flore over Sartre en Simone de Beauvoir, driemaal op Arte televisie

Buitengewoon cultuurkoppel
Woensdag 9 januari, op de dag dat de Duitse schrijver en tekenaar Wilhelm Busch, nu exact een eeuw geleden, is overleden, heeft een Frans meisje genaamd Simone de Beauvoir het levenslicht mogen aanschouwen. Ze zou heel wat sporen nalaten in de cultuurgeschiedenis van het Frankrijk van het derde tot en met het achtste decennium van de twintigste eeuw, en haar uitstraling ging ver over de grenzen van dat land, en ze heeft diverse schrijvers beïnvloed, die zeer onder de indruk waren van haar sterke persoonlijkheid. Als mens en als schrijfster, filosofe en politiek activiste en, vooral niet te vergeten, als een voorvechtster van vrouwenrechten. Veel van haar activiteiten ondernam ze samen met haar partner Jean-Paul Sartre (1905-1980), die ze zes jaar heeft overleefd.

Recente film over de relatie Sartre-Beauvoir
Verleden jaar heeft de Franstalige wereldzender TV5 Monde een redelijk aantal keren de film van Claude Goretta over het duo Sartre-Beauvoir uitgezonden, doch de handeling daarvan beperkte zich tot de jaren 1958-1964. In het laatste jaar weigerde Sartre de Nobelprijs voor Literatuur. Opvallend was de gelijkenis van de beide protagonisten in die film met de twee auteurs in de bewuste periode.
Arte Televisie zendt op vrijdag 11 januari, tussen 21:00 uur en 22:40 uur, de film Les Amants du Fiore uit 2006, van Ilan Duran Cohen (geb. 1963) uit, een biografsch drama over Simone de Beauvoir en Jean-Paul Sartre. Deze rolprent werd gerealiseerd door Arte France, in samenwerking met France 3, Fugitive Productions, Pampa Production en TV5, onder verantwoordelijkheid van producent Nicolas Traube. Het draaiboek is van Chantal de Rudder en Evelyne Pissier; de kostuums zijn van Sylvie de Segonzac; de decors stammen uit de koker van Chantal Giuliani. De muziek is gecomponeerd door Grégoire Hetzel. De film is voorzien van stereofonisch geluid, en wordt uitgezonden op het formaat 16:9.

Sterke persoonlijkheid
In deze film komt de de sterke persoonlijkheid van Simone de Beauvoir nadrukkelijk uit de verf. Zij is erin geslaagd zich ten opzichte haar katholieke ouders een geheel eigen positie te verwerven die ze zich niet door de vorige generatie laat afnemen, en die ze eveneens weet te handhaven in de contacten en in het liefdesleven met Sartre, die ze in 1929 voor het eerst heeft ontmoet en die haar onmiddellijk diep had geraakt.
Anna Mouglalis vertolkt in deze film de rol van Simone de Beauvoir; Sartre krijgt gestalte in Lorànt Deutsch. Verder zien we Caroline Sihol, Clémence Poésy, Didier Sandre, Jennifer Decker, Julien Baumgartner, Kal Weber en Laëtitia Spigarelli, Robert Plagnol, Sarah Stern en Vladislav Galard.
Deze film wordt door Arte-televisie herhaald in de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 januari, vanaf 01:00 uur, en nogmaals op zaterdag 19 januari, vanaf 00:20 uur.

Nachtkultur
Na deze film wordt door de Südwest Rundfunk, één der Duitse regionale televisiezenders, in de nacht van vrijdag 11 op zaterdag de 12de (bij uitzondering pas) om 00:30 uur in de programmareeks Nachtkultur als eerste bijdrage Das Comeback einer Kämpferin — Zum hunderdsten Geburtstag von Simone de Beauvoir gepresenteerd.

Geen opmerkingen: