zaterdag 5 januari 2008

Edgar Allen Poe's fantastische vertelling Ligeia met Vincent Price op een nachtelijk uur via BBC 1-TV

Edgar Allen Poe
In de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 december, tussen 02:40 uur en 03:45 uur — in wezen is het dan al zondag, maar zo werken de programmatoren van televisiezenders en redacties van etherprogrammagidsen niet — zendt BBC 1 Television de film The Tomb of Ligeia uit 1964, van Roger Corman uit. De naam van de hoofdrolspeler, Vincent Price (1911-1993), associeert menigeen onmiddellijk met het gedicht The Raven van Edgar Allen Poe (1809-1849). Maar ook diverse andere rollen in film-adaptaties van verhalen uit de koker van Poe heeft dezelfde acteur, vanaf 1960 kort na elkaar, gespeeld. In meer dan honderd films, die in de periode 1938-1995 zijn uitgekomen, — in 55 jaar van zijn leven — heeft hij een rol vertolkt.

Poe-verhalen in vertaling
Opvallend is dat het verhaal Ligeia niet is opgenomen in diverse Nederlandse bundels met Fantastische vertellingen. In de Prisma-bundel in de vertaling van André Noorbeek, voor het eerst uitgegeven in 1959, zijn slechts twaalf van de verhalen bijeengebracht, maar daarin ontbreekt Ligeia. In de Wereldbibliotheek-uitgave uit 1910, Tien vertellingen vertaald door F. Ankersmit, is Ligeia daarentegen wel opgenomen, en dat geldt eveneens voor de versie van de Fantastische vertellingen uitgegeven door Contact, in de vertaling van Simon Vestdijk, met illustraties van Joanna Bierum Oosting.
Dat Poe door vooraanstaande letterkundigen als een serieuze literator werd gezien, bewijst niet alleen het feit dat een kritisch-afstandelijke man als Vestdijk verhalen van hem heeft vertaald, maar dat in Frankrijk dit eveneens was gedaan door één van de drie beroemdste gedoemde dichters van de negentiende eeuw, Charles Baudelaire, die overigens op sommige portretten een verbijsterende gelijkenis met Mr. Poe vertoonde.

Ligeia en Vincent Price
Het verhaal Ligeia — voor de filmtitel hebben ze haar graf, The tomb of, er nog even aan toegevoegd— is voor het eerst verschenen in september 1837.
Als een Engelse kasteelheer weduwnaar wordt, valt het hem heel zwaar zich over het verdriet als gevolg van het verlies van zijn beeldschone en intens gelefde echtgenote Ligeia heen te zetten. Als hij daar uiteindelijk toch nog, in ieder geval ten dele, in slaagt en een tweede huwelijk aangaat, gebeuren er plotsklaps heel vreemde dingen in het oude slot. Doodeng, maar spannend, als het ware.
____________
Afbeeldingen
1. Edgar Allen Poe, portret getekend door H.S. Webb.
2. Amerikaanse pocketedite met verhalen en gedichten door Edgar Allen Poe, voor het eerst als pocket — complete and unabridged — verschenen in 1940. Het hier afgebeelde exemplaar is de derde druk uit 1948 en kostte toen vijfentwintig dollarcent.
3. Prisma-pocket uit de beginjaren zestig. Deze kostte in die tijd één gulden vijfentwintig.
4. Franse Poe-vertaler Charles Baudelaire, portret door Etienne Carjat, circa 1863..
5. Acteur Vincent Price.

Geen opmerkingen: