maandag 14 januari 2008

Patrice Chéreau's Gabrielle, naar een verhaal van Joseph Conrad, dinsdagnacht te zien via Arte

Literatuur als basis
In de nacht van dinsdag 15 op woensdag 16 januari zal via de Duits-Franse cultuurzender Arte het kostuumdrama Gabrielle gerealiseerd in 2004 voor het Zweite Deutsche Fernsehen, in samenwerking met Arte France, maar pas in oktober 2005 uitgekomen, te zien zijn, geregisseerd door Patrice Chéreau. De handeling is gebaseerd op het verhaal The Return van Joseph Conrad. Meer daarover zal, vanaf maandag 21 januari te lezen zijn op onze zustersite Tempel der Letteren.
De rolprent, die op het formaat 16:9 wordt uitgezonden, begint om 01:00 uur en een lengte van 86 minuten heeft, wordt door Arte slechts eenmaal uitgezonden. In de hoofdrollen kunt u Isabelle Huppert, Pascal Greggory als de twee protagonisten, en verder Claudia Coli, Raina Kabaivanska en Rinaldo Rocco. meemaken. De muziek voor deze film werd gecomponeerd door Fabio Vacchi.
De Duitse titel heeft, na de naam van de vrouw, nog de toevoeging Liebe meines Lebens. Een extraatje dat je eigenlijk eerder verwacht in de titel van romans van Uta Danella of films naar boeken van hetzelfde niveau, doch niet gebaseerd op grote literatuur.

Aanpassingen
Chéreau laat het verhaal, dat reeds in 1898 werd gepubliceerd, spelen in het Parijs van 1912. Het bestaan van de inmiddels tien jaar samenlevende, welgestelde echtelieden Gabrielle en Jean Hervey wordt zozeer door hun maatschappelijke status en de daaraan verbonden verplichtingen in beslag genomen, dat er geen ruimte is voor gevoelens. Beiden zijn welopgevoede en ontwikkelde wezens, de scherpe kantjes in het liefdesleven zijn al jaren uit de relatie verdwenen, en Jean neemt daar genoegen mee zolang zijn vrouw de slaapkamer nog met hem deelt. Totdat Gabrielle wordt overrompeld door oplaaiende emoties, en ze besluit haar man te verlaten. Maar reeds enkele uren later heeft ze daar spijt van, en keert ze terug. Manlief heeft inmiddels haar afscheidsbrief gelezen en probeert te begrijpen wat er precies aan de hand is en wie de man mag zijn, die Gabrielle zover heeft gekregen. Hij geeft zich daarbij over aan extraverte emoties, terwijl zij volledig koel blijft, zelfs op het moment dat ze de naam van de andere man prijsgeeft.
____________
Afbeeldingen
1. Poster van de film Gabrielle.
2. Scène met de beide echtelieden Jean en Gabrielle. (Foto van Luc Roux, © ZDF.)

Geen opmerkingen: