zaterdag 12 januari 2008

Aimée & Jaguar — Een liefdesgeschiedenis in het Berlijn van 1943, verfilmd in 1999, op BBC Two

Liefde in een foute tijd
In de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 januari presenteert BBC Two Television op een wel zeer laat tijdstip — wellicht vanwege de thematiek of de tegenwoordig relatief geringe belangstelling voor die film — het twee uur durende Duitse liefdesdrama Aimée & Jaguar uit 1999 van Max Fäberböck.
In het Berlijn van 1942 leeft de negentwintigjarige Lilly Wust, een getrouwde vrouw met vier kinderen, zoals miljoenen andere Duitse vrouwen, wier man zich aan het front bevond. Maar dan komt ze in contact met de bijna tien jaar jongere Felice Schragenheim, en er is welhaast sprake van liefde op het eerste gezicht. Daaruit ontstaat een diepgaande relatie: de beiden, die zich Aimée, respectievelijk Jaguar noemen, maken plannen voor de toekomst, schrijven elkaar gedichten en liefdesbrieven, en gaan zelfs zover dat ze een huwelijksverdrag sluiten. Pas daarna durft Felice (Jaguar) haar vriendin te bekennen dat ze Joods is, maar daardoor wordt hun band alleen maar hechter. Hun geluk zal echter niet van lange duur zijn. Op 21 augustus 1944 wordt Felice gearresteerd en gedeporteerd. Ze komt in 1945 om in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Lilly Wüst vertelt
Pas toen Lilly Wust (1913-2006) tachtig jaar was, heeft ze haar levensverhaal van anno toen aan de schrijfster Erica Fischer vertelt, die het in 1994 als boek heeft laten verschijnen. Die publicatie heeft ertoe geleid dat zich meer Zeitzeuginnen hebben gemeld, waardoor nog weer en ander aan materiaal kon worden toegevoegd aan het verhaal, en dat is in de pocketeditie van 1998 verwerkt. Dat heeft ervoor gezorgd dat er nog meer dimensie in het verhaal is gekomen. Het boek is een ware bestseller geworden, en daardoor, alsmede door de film, die in 1999 is uitgebracht — en tijdens de openingsmanifestatie van de Berlinale in dat jaar als eerste bijdrage is vertoond — is de liedesgeschiedenis van Aimée & Jaguar ruim bekend geworden. Maria Schrader speelt de rol van Aimée (Lilly Wust); Jaguar (Felice) krijgt gestalte in de actrice Juliane Köhler.

Fotodocumentatie
Helaas komt de dtv-pocketeditie niet meer in de lijst van leverbare boeken bij deze uitgever voor, maar zo hier en daar, mede door te zoeken op Internet, kan men nog wel een exemplaar op de kop tikken. Even betreurenswaardig is het dat hetzelfde geldt voor de fotodocumentatie van dezelfde schrijfster, die het leven van Felice Schragenheim verder heeft uitgediept. Niet alleen wordt daarin, op klein atlasformaat de nodige achtergrondinformatie met betrekking tot de (voor)ouders van Felice verwerkt, maar ook foto's van personen en plaatsen, alsmede kopieën van documenten, brieven en zoveel meer dat ondanks de hoeveelheid een weliswaar fragmentarisch, doch veelzijdig beeld van zo'n mensenleven biedt.

Geen opmerkingen: