zaterdag 22 december 2007

Hedy Lamarr — Terugblik op haar leven en carrière

Veelzijdigheid
In de nacht van zondag 23 op maandag 24 december, wordt er, tussen 01:30 uur en 03:00 uur op het Arte-kanaal een documentaire vertoond over de Hollywood-actrice Hedy Lamar, die haar leven in 1914 (soomige bronnen noemen het jaar 1913) begon als Hedwig Eva Maria Kiesler, die zich voor de grote internationale carrière reeds had geprofileerd in Europa, onder meer in de film Symphonie der Liebe, die echter meer bekendheid heeft verworven over de titel Ekstase, die in1933 werd gedraaid en een enorm schandaal veroorzaakte als gevolg van de naaktscènes en de orgasme implicerende (doch door speldeprikken veroorzaakte) gelaatsuitdrukkingen. Zelfs het zichzelf als Heilige Stoel apostroferende Vaticaan ging zich ermee bemoeien. Ongehuwden in travestie die zich mengen in de vermeende seksuele 'afwijkingen' van anderen. Er is in de ruim driekwart eeuw die op deze Ekstase is gevolgd, nog steeds niets veranderd.
De documentaire die Arte eenmalig uitzendt, biedt in anderhalf uur diverse aspecten van haar relatief lange leven leven (1914-2000) en haar carrière, en niet te vergeten de hele reeks mythen die over haar de ronde hebben gedaan.
Wat bijna niemand weet, is dat het oorspronkelijke idee en het in de ontwikkeling daarvan verkregen patent, dat uiteindelijk heeft geleid tot de mobiele telefoon, eveneens op de naam van deze vrouw staat. Het ligt voor de hand dat we deze documentaire hier niet alleen willen signaleren, doch tevens van harte in uw aandacht willen aanbevelen!
____________
Afbeeldingen
1. De jonge schone als incarnatie van de vrouwelijke erotiek.
2. Hedy Lamarr in Ekstase uit 1933.

Geen opmerkingen: