zaterdag 8 december 2007

Goretta's biografische Sartre-film tijdens twee opeenvolgende nachten compleet via TV5 Monde

Verleden jaar heeft de Zwitserse filmregisseur Claude Goretta het verbeelde leven van Jean-Paul Sartre (1905-1980) en zijn gezellin Simone de Beauvoir (1908-1986) in een drie uur durende film afgerond. Het scenario voor deze niet bepaald geringe onderneming stamt van een driemanschap: Michel-Antoine Burnier, Michel Contat en Jacques Kirsner. De belichte periode begint in 1958 en eindigt in 1964 als Sartre de Nobelprijs voor Literatuur afwijst, omdat hij vindt dat een mens niet tijdens zijn leven op die manier behoort te worden onderscheiden.

Deze rolprent zal nu in twee delen, op twee nachten achtereen, van zondag 9 op maandag 10, en van maandag 10 december op dinsdag 11 december worden uitgezonden door TV5 Monde, waar men ons liet weten dat de film met Nederlandse ondertitels te volgen zal zijn. Goretta heeft naam gemaakt door zijn veelzijdigheid: niet alleen heeft hij literatuur verfilmd, ook heeft hij Simenons boek Maigret a peur voor het witte doek gerealiseerd.

Privéleven en politieke activiteiten
Het startpunt van de film is 1958, een jaar om nooit te vergeten in de context Sartre/Beauvoir en alle daaraan direct en indirect gelieerde gebeurtenissen. Met de terugkeer naar het centrum van de macht door generaal Charles de Gaulle (1890-1970) werd de Vijfde Republiek een feit. In datzelfde jaar heeft Simone de Beauvoir haar Mémoires d'une jeune fille rangée gepubliceerd, en beleefde Sartre's toneelstuk Les Séquestrés d'Altona een enorme belangstelling. Die twee publicisten zorgen voor heel wat ophef, niet alleen door hun schrifturen en hun politieke activiteiten, maar evenzeer door hun uitzonderlijke liefdesleven, waardoor ze binnen zeer korte tijd in binnen- en buitenland een bekendheid genieten, die voor menig staatshoofd een reden tot enorme afgunst zou kunnen vormen.
Het verhaal over het leven van het befaamde schrijverskoppel wordt hun ontmoeting met twee jonge geliefden van marxistische signatuur, Frédéric en Carla, die sterk gekant zijn tegen de oorlog in Algerije. Op dat punt vinden de beide echtparen elkaar direct. Ook Sartre heeft in niet mis te verstane bewoordingen zich regelmatig tegen die oorlog uitgesproken, en dat heeft hem zelfs bijna zijn leven gekost, doordat er een aanslag op hem is gepleegd waarbij een deel van zijn appartement is verwoest.
__________

Uitzendingen
De eerste twee episoden van de in totaal vier worden uitgezonden op maandag 10 december, vanaf 03:00 uur op de Franstalige zender TV5 Monde.Op dinsdag 11 september volgt de rest. Deze eerste helft is in de maand september via dezelfde zender binnen een week drie keer, steeds op verschillende tijdstippen, vertoond. De titel van de film Sartre, l'âge des passions verwijst naar het eerste deel van Sartre's trilogie Les chemins de la liberté: L'âge de raison.
____________
Afbeeldingen:
1
. Denis Podalydès als Jean-Paul Sartre en Anne Alvaro als Simone de Beauvoir.
2
. Charles de Gaulle, eerste president van de Vijfde Republiek in Frankrijk.
3
. Voorplat van de standaardbiografie over Sartre, uit 1980, door Annie Cohen-Solal, die in een Nederlandse vertaling zelfs een jaar op onze bestsellerlijsten prijkte. U ziet hier de paperback-editie in de reeks folio-essais met daarin het niet eerder gepubliceerde Naschrift van 1999.

Geen opmerkingen: