zaterdag 15 december 2007

Dürrenmatt-verfilming via beeldbuis, Duitsland 1

Friedrich Dürrenmatt
Vrijwel gelijktijdig worden twee vermaarde boeken van twee zeer vooraanstaande twintigste-eeuwse, Duitstalige auteurs op zaterdag 15 december 's avonds via de beeldbuis uitgezonden. Als eerste, te beginnen om 22:55 uur op het eerste Duitse net, ARD/Das Erste, de verfilming van een idee van de Zwitserse auteur — van veel vermaarde toneelstukken — Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) onder de titel Es geschah am hellichten Tag [1]. De film, die we, als geheel Duitse productie krijgen voorgeschoteld, is in 1997 opgenomen. Al eerder, in 1958, was dit boek als Zwitsers-Duitse filmproductie door regisseur Ladislao Vajda, in samenwerking met Hans Jacoby en de schrijver, gerealiseerd, met in de hoofdrollen Gerd Fröbe (1913-1988) en de 'nare Duitser' Heinz Rühmann (1902-1994). In de recentere film spelen Joachim Król, Heino Ferch en Barbara Rudnik.
Dürrenmatts vertelling, respectievelijk roman, Das Versprechen — met als ondertitel Requiem auf den Kriminalroman — pakt de draad van het draaiboek op, maar de schrijver heeft het einde van het verhaal veranderd. Dat boek dateert van 1958 [2], en is in ook in het Nederlands vertaald door Vic. Salling als Het gebeurde op klaarlichte dag, en als onderdeel van de Dürrenmatt-Detective-Omnibus verschenen in de Bruna-pocketreeks Zwarte Beertjes. Op boekenmarkten kom je die drie-in-een uitgave nog regelmatig tegen voor prijzen vanaf één euro, een enkele keer zelfs voor de helft daarvan.

___________
[1] In het Nachwort van de roman Das Versprechen heeft Friedrich Dürrenmatt de mededeling gedaan dat de film "leider" de Duitse titel Es geschah am hellichten Tag had gekregen. Het Nawoord is ook opgenomen in de Nederlandse vertaling, echter zonder die mededeling. Dat houdt ongetwijfeld verband met het feit dat het Nederlandse boek eveneens die titel heeft aangehouden.
[2] In 1985 heeft Dürrenmatt er nog een Weiterentwicklung op gerealiseerd, welke in twee afleveringen, op 2 en 28 augustus 1985 door de Neue Zürcher Zeitung is gepubiceerd.
__________
Friedrich Dürrenmatt — Das Versprechen. Roman. Deutscher Taschenbuch Verlag, München. dtv 1390.

Geen opmerkingen: