dinsdag 11 december 2007

'De Zwarte Tulp' naar Alexandre Dumas père, met Alain Delon donderdagavond op Arte-televisie

's-Gravenhage, augustus 1672
Aanstaande donderdagavond tussen 20:40 uur en 22:30 uur kunt u via de Duits-Franse cultuurzender Arte oog- en tegelijk oorgetuige zijn van de Frans-Italiaans-Engelse coproductie uit 1964 van regisseur Christian-Jacque,
La tulipe noire. De hoofdrollen werden toebedeeld aan Alain Delon, Virna Lisi en Dawn Adams, waardoor meteen de drie landen van de productie waren vertegenwoordigd. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek, verschenen in 1850, van Alexandre Dumas senior [1]. Hoewel de man een enorm productie had, is men er lange tid van uit gegaan dat dit de enige roman is die in Nederland speelt. Dumas is er meer dan eens van beschuldigd dat hij meer dan 300 boeken het levenslicht heeft verschaft, en de als denigrerend bedoelde opmerking omtrent het onderhouden van een schrijversfabriek, is sedertdien even hard gebleven.
Het verhaal van De Zwarte Tulp begint op 20 augustus 1672 bij de Gevangenpoort in Den Haag, en heeft de cipiersdochter Rosa als protagoniste. De moord op de gebroeders Johannes en Cornelis de Wit vormt de opmaat, die je — als je niet beter wist, gezien de datum voorafgaande aan de eerste zin — niet zou verwachten. Leest u maar even mee: "We verplaatsen ons naar 's-Gravenhage, de hoofdstad der zeven Verenigde Proviciën, meestentijds zo levendig, fatsoenlijk en behaagziek dat men zou denken dat het er elke dag zondag was.
De film zal worden herhaald, eveneens via Arte-televisie, op 27 december, 's middags vanaf 16:25 uur.
____________
[1] De juiste naam was Alexandre Davy de la Pailetterie Dumas (1802-1870), maar hij kreeg bekendheid onder de naam Alexandre Dumas père, aangezien zijn zoon met dezelfde naam (later met het actervoegsel fils, 1824-1895) eveneens boeken schreef, waarvan vele eveneens internationale faam verwierven en werden verfilmd. Eén van diens bekendste is wel La Dame aux Camélias (1848), in het Nederlands onder meer vertaald als Marguerite Gauthier, die in het boek de protagoniste is. De Italiaanse componist Giuseppe Verdi (1813-1901) gebruikte het boek voor zijn opera La Traviata (de gevallen vrouw) voltooid in 1853. Een jaar eerder was het als toneelstuk, in een adaptatie van de auteur zelf, in Parijs op de planken gebracht.

Afbeeldingen
1. Alexandre Dumas père.
2. Voorplat van een Nederlandse pocket-editie, nu ongeveer een halve eeuw geleden in de handel gebracht als zgn. Kruidenierspocket (*) van Uitgeverij De Bron te Amsterdam.
3. Alexandre Dumas fils.
__________
(*) Voor wat nadere informatie over dit fenomeen verwijzen we u naar onze site Tempel der Herinneringen.

Geen opmerkingen: