zaterdag 20 december 2008

Lift naar het schavot —20 december op CANVAS

Actueel gebleven thema
Hoewel de film L'ascenseur pour l'échafaud inmiddels een halve eeuw de ronde doet in bioscopen en andere filmhuizen, in filmmusea en via televisiezenders, heeft deze, een halve eeuw na ontstaan, althans qua thematiek, nog helemaal niets aan actualiteit ingeboet.
De tweede Nederlandstalige, Belgische zendgemachtigde Canvas presenteert deze Franse psychologische thriller 's avonds laat op zaterdag 20 december aan het einde van het reguliere programma vanaf 23:35 uur tot 01:05 uur in de nacht op zondag.
Aan de kleding, de interieurs en aan het verkeer valt te zien uit welke tijd de film stamt, maar de moord op een mededinger in de liefde is zo oud als er interactie tussen de verschillende geslachten bestaat. Maurice Ronet — die in de film de minnaar Julien Tavernier speelt en hoopt dat zijn ingrijpen in het leven van de echtgenoot van zijn geliefde Florence Carala, subliem uitgebeeld door Jeanne Moreau, als zelfmoord zal worden ingeschat — raakt echter in de problemen doordat de elektriciteit in het bewuste gebouw wordt uitgeschakeld en hij in de lift blijft steken, en de gemaakte afspraak met zijn geliefde — in het pre-mobieltjes tijdperk — niet kan nakomen, waardoor het drama zich pas goed kan ontwikkelen. Zijn geparkeerde auto wordt door twee joyrijdende knapen ingepikt en minnares Florence dwaalt als gevolg daarvan, onwetend van wat er aan de hand is, door het nachtelijke Parijs.
Met deze film is regisseur Louis Malle (1932-1995) vooruitgelopen op de nouvelle vague, waaraan hij dikwijls werd gekoppeld, maar waartoe hij nimmer heeft behoord. Niet alleen de intrige vormt een dominant aspect in deze film, ook de intrigerende persoonlijkheid van de in die tijd dertigjarige Jeanne Moreau is op het netvlies van zo menig filmliefhebber blijven hangen, en dat betekende haar internationale doorbraak.
De enerverende, hier en daar obsederende muziek van Miles Davis werd bij de beelden geïmproviseerd. Die formidabele klanken zijn al even onsterfelijk als actrice Jeanne Moreau.
____________
Afbeeldingen
1. Voorzijde van een LP met de muziek van Miles Davis.
2. Regisseur Louis Malle.

Geen opmerkingen: