zaterdag 13 december 2008

Om vijf uur 's middags — Een familieproject

De film
Het tweede publieke, Nederlandstalige Belgische televisienet Canvas presenteert op zondag 14 december tussen 21:40 uur en 23:25 uur de speelfilm Panj é asr uit2003. Het is een Iraans-Franse coproductie met ook een Engelse titel: At five in the afternoon, handelend over Afghanistan. Een zeer internationaal gekleurde film, kun je wel zeggen. Daarnaast is het ook nog een familieproject: de regisseuse is Samira Makhmalbaf; haar vader Mohsen — die zelf ook filmregisseur is — schreef het scenario en zorgde voor de montage van de film en produceerde deze eveneens. Haar stiefmoeder voorzag in de regie-assistentie, haar broer maakte foto's, en Samira's 14 jaar jonge zusje draaide een documentaire over het tot stand komen van deze film. Deze is vertoond tijdens het Internationale Film Festival Rotterdam.

Het verhaal
Nogreh, een jonge vrouw met verstand en inzicht koestert de innige wens de eerste vrouwelijke president van Afghanistan te worden. Zonder sluier de straat op durft ze echter (nog) niet. In stilte bereidt ze zich voor op de campagnetoespraak die ze, als ze haar wens wil laten uikomen, in ieder geval al moeten houden.
In deze derde speelfilm van Samira Makhmalbaf (geboortejaar 1980) wordt een zeker niet erg optimistisch beeld geschetst van het Afghanistan twee jaar na de Amerikaanse inval in 2001. Het is er absoluut nietbeter op geworden. Alsof men ook iets anders had mogen verwachten na zo'n interventie, die in dat onherbergzame gebied eerdere 'bezettende machten' evenmin is gelukt.
De belangrijkste rollen worden vertolkt door Agheleh Rezale, Abdolgani Yousefrazi en Razi Mohebi.
____________
Afbeeldingen
1. Regisseuse Samira Makhmalbaf.
2. Sscène uit Panj é asr.

Geen opmerkingen: