zaterdag 6 december 2008

Portret van de Franse regisseur Claude Lelouch zondag 7 december op Nederland 2

Close up
In het filmprogramma Close up van de televisiezender Nederland 2 wordt zondag 7 december — tussen 18:15 uur en 19:15 uur — een portret vertoond van de Franse filmregisseur Claude Lelouch, die zich met hart en ziel aan het medium heeft overgegeven. Die passie openbaarde zich reeds toen hij nog heel jong was: nog maar dertien jaar oud, realiseerde hij zijn eerste, korte film, met als titel Le mal du siècle, welke op het Amateur Filmfestival van Cannes een prijs won.
Lelouch die in 1937 te Parijs werd geboren, werkte als professionele regisseur vanaf zijn negentiende jaar. Hij maakte korte rolprenten en produceerde reclamefilms. Ook tijdens zijn militaire dienst (1957-1960) draaide hij onder meer tien films voor de Franse landmacht. Nadien bleven nieuwe opdrachten van deze instantie uit.
Vanaf 1960 werkte hij verder, onder meer voor een door hemzelf opgerichte productiemaatschappij, die hij in dat jaar had gesticht. Diverse flops volgden en pas met zijn eerste grote speelfilm, die de internationale pers haalde, Un homme et une femme, met Anouk Aimée en Jean-Louis Trintignant, bereikte hij de innig gewenste internationale doorbraak, mede door de toekenning van een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes dat jaar.
Het thema mannen en vrouwen kwam dertig jaar na dato opnieuw aan de orde in de film Hommes, femmes, mode d'emploi (1996), en nog eens in 2002, in de titel And now, Ladies and Gentlemen.
In dit filmportret komen tal van scènes uit diverse films voor, maar ook enkele fragmenten uit familierolprentjes, onder meer over de bevrijding van Parijs in 1944, maar daarvoor is de vader van de toen zevenjarige Claude verantwoordelijk.

Geen opmerkingen: