dinsdag 19 februari 2008

Donderdag- en zondagavond toont TV5 Monde L'été meurtrier — film noir met Isabelle Adjani

Zwarte tragedie van Franse makelij
Donderdag 21 februari, 's avonds tussen 21:00 uur en 23:00 uur wordt de Franse speelfilm L'été meurtrier uit 1983 via TV5Monde uitgezonden. Regisseur Jean Becker heeft de gelijknamig roman die in 1978 was verschenen van de man die als schrijversnaam het anagram Sebastien Japrisot had gekozen; hij was geboren als Jean-Baptiste Rossi (1931-2003). De auteur zelf is mede verantwoordelijk voor het uiteindelijke scenario. Becker is in de zomer van datzelfde jaar gaan draaien en het resultaat is een breedeeldfilm met stereofonisch geluid, die in mei 1983 voor het eerst werd vertoond.
De hoofdrollen zijn toevertrouwd aan Isabelle Adjani als de verleidster Eliane, die de bijnaam Elle heeft gekregen, en dat zulks niet voor niets is, zal in het verhaal, dat zich in de zomer van 1976 in het dorpe Florimnd in de Franse Alpen afspeelt. Niemand heeft echter door dat door de komst van deze jongedame, in het kielzog van papa en mama, het met de rust in het dorp vooralsnog is gedaan. Verder is de chansonnier Alain Souchon van de partij als garagehouder annex brandweerman genaamd Pin Pon. De moeder van Elle is toevertrouwd aan Maria Machado. Verder trekken Suzanne Flon en Jenny Clève, François Cluzet en Manuel Gélin aan het oog van de toeschouwers voorbij en dat geldt tevens voor Roger Carel en Michel Galabru.
Deze rolprent was niet alleen de officiële keuze voor het Filmfestival van Cannes in 1983, maar werd in het jaar daarop ook nog met diverse filmprijzen onderscheiden, onder meer voor de beste adaptatie.
De uitzending wordt herhaald op zondag 24 februari om 23:30 uur.
____________
Afbeeldingen
1. Auteur Sebastien Japrisot
2. Scène uit de film L'été meurtrier (Foto: TV5Monde).

Geen opmerkingen: