maandag 11 februari 2008

Nog altijd even waardevol —The French Connection

Klassieke achtervolging
Wie eenmaal de inmiddels klassieke Amerikaanse speelfilm The French Connection uit 1971 van regisseur William Friedkin — twee jaar later zou hij nog weer nadrukkelijk in het nieuws komen door The Exorcist — heeft gezien, zal zich de ongelooflijke achtervolging van een metrotrein, die bovengronds rijdt, per auto tussen de dragers van dat railnetwerk herinneren. Een steeds opnieuwnaar boven kijkende Gene Hackman, als politieman Jimmy 'Popeye' Doyle, is even sterk als de razend knap gefilmde en in een razend tempo afgedraaide scènes herinneren. Die Doyle mag een geweldige politieman zijn, als mens is hij echt geen knip voor de neus waard. Een intense rasploert, hetgeen in het kader van zijn specifieke politiewerk, het opsporen van drugscriminelen, kennelijk een pre is. Hoewel de film een kleine vier decennia geleden is opgenomen — en dat zie je aan het straatbeeld: de mode, de auto's et cetera — heeft deze nog steeds niet aan waarde ingeboet op de schaal van onvergetelijke films.

Op feiten gebaseerd
De film heet te zijn gebaseerd op een legendarische — een adjectief dat ook gevaarlijk dicht de positie nadert op de lijst van verboden uitdrukkingen te belanden — drugsvangst in het jaar 1962 in de Verenigde Staten. Naast Gene Hackman zijn Fernando Rey en Roy Scheider [1] uitstekend in hun rol. De film kreeg vijf 'Oscars': voor beste film, beste regisseur en beste hoofdrol, alsmede voor het beste script en de beste 'editing'. De adaptatie van de roman van Robin Moore, waarop het filmverhaal is gebaseerd, is gerealiseerd door Ernest Tidyman. De muziek in deze 94 minuten durende film is van Don Ellis.
BBC 1 zendt The French Connection uit in de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 februari uit, tussen 00:35 uur en 02:15 uur. Er wordt derhalve niet ondertiteld — behalve enkele Franse gedeelten — en al evenmin zal de film worden onderbroken door reclame. En tegen die tijd is het op straat ook al redelijk stil, zodat u waarschijnlijk niet al te zeer zult worden afgeleid van al hetgeen zich op de beeldbuis voor uw ogen zal ontvouwen.

[1] Roy Scheider overleed op zondag 10 februari op 75-jarige leeftijd aan een ongeneeslijke ziekte, waar hij al jaren ernstig mee te kampen had. Ook hij werd voor zijn rol in The French Connection, en later voor zijn optreden in All that Jazz voor een Academy Award voorgedragen. De laatste jaren speelde hij geen rollen meer voor het witte doek, maar leende hij nog wel zijn stem als 'voice over' voor documentaire films.

Afbeeldingen
1. Regisseur William Friedkin (geb. 1935).
2. Politieman Jimmy Doyle in actie. Gene Hackman was toen 41 jaar.
3. Roy Scheider (1932-2008). Foto: Bob Riha Jr..

Geen opmerkingen: