maandag 25 februari 2008

Cat on a hot tin roof van Richard Brooks, naar Tennessee Williams, woensdag op TCM

Klassiek drama in filmklassieker
Woensdag 27 februari, 's avonds, tussen 21:00 uur en 22:50 uur zendt Turner Classic Movies het filmdrama Cat on a hot tin roof, een film van Richard Brooks uit 1958 uit. Deze rolprent, met Paul Newman, Elisabeth Taylor en Burl Ives (1909-1995) is wel een heel sterke verbeelding van het toen nog maar drie jaar oude, gelijknamige drama van Tennessee Williams (1911-1983) [1], dat onder meer met een Pulitzer Prize werd onderscheiden.
Het drama dat voor het eerst op 24 maart 1955 op de planken werd gebracht in het Morosco Theatre in New York door The Playwright's Company had Elia Kazan als regisseur. Daarin speelde Burl Ives dezelfde rol als drie jaar later in de film. Die Ives was een geweldenaar, die zowel introvert kon overkomen als het grote gebaar breed kon uitmeten. Hij speelt de rol van een ware patriarch, die ook nog de Yanken-bijnaam Big Daddy draagt, en die volgens sommige critici regelrecht uit het eerste boek van het Testament des Ouden Verbonds weggelopen had kunnen zijn. Zijn kinderen en hun aanhang wonen in hetzelfde huis als de beide oudelui. Dat is voor die jongere generaties een vorm van gevangenis: de hitte van het zwoele Zuiden en dan de al te dunne wanden tussen de diverse vertrekken, waardoor de huwelijkse spanningen tussen Big Daddy's favoriete zoon Brick en zijn echtgenote Margaret, die als een kat op een heet zinken dak probeert vooruit te komen. Ze trotseert de impotentie van haar echtgenoot, die door het verlies (aan de dood) van zijn beste vriend stuurloos is geworden en de fles als troostprijs heeft gekozen.
Meer daarover kunt u, als u toneelstuk of film niet kent, aan de weet komen door deze, inmiddels vijftg jaar oude, film te gaan zien.
Er is in 1976 een remake gerealiseerd door Robert Moore, maar voor televisie, met Robert Wagner en zijn ooit echtgenote Natalie Wood (1938-1981) als het koppel in crisis, Laurence Olivier als Big Daddy en Maureen Stapleton. Die versie kon, vooral vanwege de steriliteit van Wagners spel — hetgeen je Paul Newman toch nooit hebt kunnen verwijten — niet in de schaduw staan van Richard Brooks' rolprent.
Het verhaal speelt zich af op één zomeravond, de handeling loopt door in de opeenvolgende bedrijven, welke worden onderbroken door twee pauzes. Die pauzes zijn vanzelfsprekend alleen bedoeld voor het toneel, niet in de film.
__________
[1] Tennessee Williams heette in werkelijkheid Thomas Lanier Willams, maar hij gaf zichzelf de voornaam Tennessee.
____________
Afbeeldingen

1. Poster voor de film van Richard Brooks Cat on a hot tin roof.
2. Burl Ives, gefotografeerd in het jaar van de première van het toneelstuk Cat on a hot tin roof, door Carl Van Vechten.
3. Scene tussen Paul Newman en Elisabeth Taylor als de beide echtelieden Brick en Margaret.
4. Tennessee Williams in 1965.

Geen opmerkingen: