dinsdag 19 februari 2008

Russische oorlogsthriller zonder al te veel propaganda-elementen ondanks Stalintijd

Niet verouderd
Hoewel de Russische speelfilm inmiddels zes decennia jaar oud is, werd gedraaid in een tijd dat de extremistische krankzinnige sadist Josif Vissarionovitsj Dzoegasjwili — de man die minimaal 39 pseudoniemen bezigde, en universeel beter bekend was onder één dier schuilnamen, als Stalin — aan het bewind was, en toch iets van propaganda zou moeten meedragen, temeer daar het om een oorlogsthriller gaat. Maar volgens kenners valt dat heel erg mee, al was er in de Verenigde Staten nauwelijks belangstelling voor deze in februari 1949 in aldaar tevens uitgebrachte Secret Agent, die als Подвиг разведчика (Podvig razvedtsjika) in 1947 door regisseur Boris Barnet (1902-1965) werd gerealiseerd. De belangrijkste rollen worden hierin gespeeld door Pavel Kadochnikov (1915-1988), Viktor Dobrovolsky en Amvrosi Buchma.
Volgens lieden die de film kennen en deze als oorlogsthriller kwalificieren, blijft de vaart goed in het verhaal. Sovjetspion Fedotov wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de door de Duitsers bezette Oekraïne gestuurd om aldaar in de vermomming van Duits zakenman documenten te stelen van een nazi-generaal, maar waarin hij wordt gedwarsboomd door een Oekraïnse collaborateur. Regisseur Barnet speelt zelf in een bijrol als een nazi.
De film zal woensdag 20 februari worden gepresenteerd door de Frans-Duitse cultuurzender Arte, in de oorspronkelijke versie met Duitse ondertitels. Het aanvangstijdstip is 22:45 uur en de film eindigt om 00:10 uur.
____________
Afbeeldingen
1. Boris Barnet, regisseur van Подвиг разведчика uit 1947.
2. Pavel Kadotsjnikov; zo gespeld ontstaat er ook geen twijfel over de juiste uitspraak.

Geen opmerkingen: