vrijdag 14 januari 2011

Het sluipende gif in Michel Haneke's rolprent Caché

Regisseur Michael Haneke.
Ontluisterend en beangstigend
Het zal je toch maar overkomen: je bent presentator van een boekenprogramma op de televisie, en je geniet op grond daarvan enig aanzien; je hebt een aantrekkelijke echtgenote en je woont op stand in Parijs. Dan kijk je wel even op als je op een dag wordt verrast met een videoband, waarop je beelden te zien krijgt van je eigen huis. Hoewel er op die band geen spectaculaire dingen worden getoond, voel je je als geadresseerde toch heel ongemakkelijk omdat daaruit blijkt dat iemand je in het oog houdt zonder dat je weet waarom dat gebeurt en evenmin wie dat doet.
De film waarin zich het bovengenoemd afspeelt, is getiteld Caché, en werd in 2005 gerealiseerd door Michael Haneke (geboren 1942), als Frans-Duits-Italiaans-Oosterijkse coproductie. Wat Haneke de kijkers daarin biedt, is een geschiedenis die als sluipend gif woekert in het leven van de televisiepresentator.
In tegenstelling tot eerdere rolprenten uit de koker van deze regisseur, waarin ijselijke toestanden werden blootgelegd, verloopt het in Caché weliswaar allemaal wat subtieler, doch niet minder ontluisterend.

Daniel Auteuil en Juliette Binoche als het door
een sluipend gif geteisterde echtpaar.
De rol van Georges, de presentator van het boekenprogramma, wordt ingevuld door Daniel Auteuil; voor zijn knappe vrouw is de keuze gevallen op Juliette Binoche, en verder treedt Maurice Bénichou in deze film op.
De rolprent werd overladen met prijzen, onder andere in Cannes: voor beste film, beste acteur, beste montage en beste regie. Deze is te zien op vrijdag 14 januari op de televisiezender Nederland 2, vanaf 22:50 uur tot 00:30 uur in de nacht op zaterdag 15 januari.

Geen opmerkingen: