zondag 30 januari 2011

BBC Two vertoont John Carney's speelfilm Once

De Ierse speelfilm Once uit 2006, geregisseerd door John Carney (geboren 1972) had het voorrecht dat de zogenaamde soundtrack werd onderscheiden met een Oscar. In die muziek worden de onuitgesproken gevoelens van de personages uitgedrukt, met de bedoeling deze over te dragen.


De Ier Glen Hansard samen met de Tsejchische Markéta Inglová, hier
in de 
platenwinkel Cool Discs in het Noord-Ierse Derry in april 2006.

Het uitzonderlijke ervan is dat de beide hoofdrolspelers — de Ier Glen Hansard (geboren 1970) en de Tsjechische Markéta Inglová (geboren 1988), die beiden dubutanten zijn — de folksongs zelf hebben gecomponeerd. Inmiddels wordt die muziek alom hoog geprezen.

Als je een Ierse straatmuzikant bent die zwaar te lijden heeft onder de gevolgen van liefdesperikelen, mar vrij plotseling een Tsjechische pianiste tegen het lijf loopt, dan ligt het voor de hand dat die twee samen het besluit vatten een plaatje op te nemen. Zo gebeurt het althans in de low-budget rolprent van John Carney, vanzelfsprekend met alle daarbij behorende parafernalia, en — zo schrijven kenners ervan — daarin nu juist schuilt de charme van de film. Opgwonden seks ofovertrokken praatgedeelten zullen de kijkers niet tegenkomen, maar wel scènes die uit het ware leven stammen.
In een andere voorname rol kunt u Hugh Walsh nog tegenkomen in deze speelfilm welke in de nacht van zondag 30 op maandag 31 januari zal worden uitgezonden door BBC Two-tv.

Geen opmerkingen: