zaterdag 21 juni 2008

Koreaanse verfilming van Les Liaisons dangereuses zaterdagnacht te zien via de NPS op Nederland 2

Koreaanse entourage
Onder de bijkans onuitspreebare Koreaanse titel Sekaendeul – Joseon namnyen ji sa met de toegevoegde Engelse titel Untold scandal wordt de verfilming uit 2003 van de roman in briefvorm Les Liasons dangereuses uit 1782 — door de Franse schrijver Pierre Cholderlos de Laclos (1741-1803), gerealiseerd door de Zuid-Koreaanse regisseur E J-Yong — door de NPS via Nederland 2 in de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 juni, tussen 01:05 uur en 03:10 uur uitgezonden.
Dit is reeds de tweede keer dat deze roman een Koreaanse omzetting in bewegende beelden heeft gekregen. De handeling die in het boek alle ruimte laat voor eigen fantasieën van de lezers, biedt regisseurs eveneens de gelegenheid om de eigen gevoelsimpressies in beelden te vertalen. Niet in de laatste plaats doordat het hele verhaal een aaneenschakeling vormt van manipulaties over en weer door de beide protagonisten in het verhaal, dat is ontstaan en tevens voor de lezer beschikbaar is gekomen in een broeierige periode in de Franse geschiedenis — zeven jaar voordat de grote revolutie aldaar is uitgebroken. De twee aristocratische, doch decadente, figuren halen hun hart op aan de hier en daar gemene spelletjes, die gevaren met zich dragen voor het geestelijk welbevinden van de ander.
Regisseur E J-yong heeft de handeling verplaatst naar het Korea van de achttiende eeuw, waar menigeen in bepaalde sociale klassen kennelijk evenmin van de straat is geweest als het erom ging de grote manipulator op een 'partner' los te laten, met alle gevolgen vandien. Hoewel de sfeer luchtiger en zijn positie ten opzichte van het dramatische gebeuren gereserveerder is dan in al van andere verfilmingen van dit boek, is de regisseur er wel degelijk in geslaagd de erotische scènes een zeer zwoel pathos mee te geven.
De VPRO-Gids meldt dat E J-yong voor enkele aardige toevoegingen aan de plot heeft gezorgd.
____________
Afbeeldingen
1. Pierre-Ambroise-François Cholderlos de Laclos, auteur van de zeer veel besproken Franse roman in briefvorm Les Liaisons dangereuses, voor het eerst verschenen in 1782.
2. E J-yong, de Zuid-Koreaanse regisseur, geboren te Seoul in 1966. Conventioneler gespeld zou zijn naam er zo uitzien: Ji Jae-3. Achterplat van Tome second van de tweedelige uitgave uit 1959 van Les Liaisons dangerueses voor de Amis du Club du Livre du Mois. Ondanks de relatief hoge oplage van 9.160 exemplaren zijn deze genummerd. De zeer Franse illustratie van Jean-Michel Moreau (1741-1819), en geëtst door éne Martini in 1777, draagt de titel Les Précautions.
4. Een scène uit de film Untold Scandal van E J-yong uit 2003.


Geen opmerkingen: