donderdag 19 juni 2008

De Put en de Slinger van Edgar Allen Poe als Duitse speelfilm uit 1967 vrijdagnacht op Arte-televisie

Zonder herhalingen
De speelfilm Die Schlangengrube und das Pendel uit 1967 van de Duitse regisseur Harald Reinl (1908-1986) wordt in de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 juni, tussen 03:00 uur en 04:20 uur, via de cultuurzender Arte gepresenteerd. Het gaat in dit geval om een eenmalige vertoning.
De regisseur is onder meer bekend geworden en deels gebleven door zijn Karl May-verfilmingen en een hele reeks tamelijk dubieuze producten naar romans van de Engelse thrillerauteur Edgar Wallace (1875-1932) , waarin Lex Barker (1919-1973) — die zijn wereldreputatie in eerste instantie te danken heeft aan zijn Tarzan-vertolking — meespeelde. Die is ook in deze film van de partij. De Duitse actrice Karin Dor (geb. 1938) speelt eveneens een rol in dit celluloid-product. Zij was tussen 1954 en 1968 de wederhelft van de regisseur, en verscheen eveneens op het bioscoopdoek, en later op de beeldbuis, in de bovengenoemde Karl May- en Edgar Wallace-verfilmingen. De bekendste naam uit de wereld van het witte doek, verbonden aan de deze film, is beslist Christopher Lee, die zich nadrukkelijk heeft geprofileerd in het horror-genre, onder meer als Dracula. Hij werd in 1922 geboren en is nog steeds actief als acteur. Hij was ooit een van de twee langste acteurs uit de geschiedenis (bijna 2.10 meter).
Het draaiboek van Harald R. Köhler is gebaseerd op het verhaal The Pit and the Pendulum van Edgar Allen Poe (1809-1849) — voor het eerst verschenen in het tijdschrift The Gift in 1843.
In Amerika is deze film uitgebracht als televisiefilm met de titel The Torture Chamber of Dr. Sadism. Een sensationele vlag, die het celluloid-schip niet bepaald aantrekklijker maakt. Aangezien de meeste Yanks zijn behept met een nog grotere en diepergewortelde smakeloosheid dan heel veel Europeanen, mag niemand zich over dergelijke aanpassingen verbazen.
Meer over de film is in relatief kort bestek te vinden op de site cinema.nl; een uitgebreider verhaal over de inhoud en alle andere details, zoals rolverdeling en andere zogeheten 'credits' zijn te vinden via de website van Arte-televisie, onder programminfo.
____________
Afbeeldingen
1. Poster voor de film Die Schlangengrube und das Pendel.
2. Recente foto van acteur Christopher Lee.

Geen opmerkingen: