zaterdag 28 juni 2008

The dreamers van Bernardo Bertolucci uit 2003 zaterdagavond via Nederland 2 in Cinema Erotica

Nostalgie als drijfveer
In de reeks Cinema Erotica presenteert de VPRO via Nederland 2 op zaterdag 28 juni, 's avonds tussen 23:30 uur en 01:20 uur in de nacht op zondag, de speelfilm The Dreamers, een Brits–Frans–Italiaanse coproductie uit 2003 van Bernardo Bertolucci uit. De handeling speelt zich aan het eind van de jaren zestig af in Parijs, waar in de lente van 1968 de studenten- en arbeidersprotesten kolkend naar een hoogtepunt stijgen. Een Amerikaanse jongeman, Matthew — gespeeld door Michael Pitt (geb. 1981) — komt een jaar in de Franse hoofdstad studeren waar hij, door zijn passie voor film, in contact komt met Theo en diens zuster Isabelle. Samen verkennen ze hun veelzijdige passies: emotie, politieke interesses en voorkeuren, alsmede die voor het fenomeen film en niet in de laatste plaats de seksuele elementen in hun bestaan.

Sensualiteit en verlangen naar harmonie
Regisseur Bertolucci (geb. 1941) heeft zijn eigen achtergronden als basis voor deze film genomen, die hij heeft doorspekt met fragmenten, zowel qua geluid alsook qua beelden, uit films welke in die dagen als gezaghebbend werden beschouwd. The dreamers is doortrokken van een sfeer van weemoed en verlangen — een soort Herenleed zou je dat kunnen noemen — van de huis-, tuin- en keukenfilosofie, welke in die dagen — vooral maar niet alleen — in Parijs welig tierde. Gelijk opgaand met de felle, agressieve protesten, die het establishment over zichzelf had afgeroepen, kan de rijke scala aan gevoeligheden binnenshuis als een aantrekkelijke anticlimax worden ervaren.
Naast de reeds genoemde Michael Pitt treden Eva Green (geb. 1980) — als Isabelle — en Louis Garrel (geb. 1983) — als haar broer Theo — voor het voetlicht.

Afbeeldingen
1. Poster voor de film The Dreamers.
2. Regisseur Bernardo Bertolucci.
3. Michael Pitt, Eva Green en Louis Garrel in The Dreamers.

Geen opmerkingen: