donderdag 27 maart 2008

Michel Houellebecqs Franse roman Les particules élémentaires donderdagavond als Duitse speelfilm

Adaptatie van Franse roman
Op donderdag 27 maart zendt het eerste Duitse publieke televisienet ARD/Das Erste, vanaf 22:45 uur de speelfilm Elementarteilchen uit. Deze rolprent is gebaseerd op de roman Les particules élémentaires uit 1998 van de omstreden Franse auteur Michel Houellebecq, die eigenlijk Michel Thomas heet en 50 of 52 jaar geleden werd geboren; zelfs in dat opzicht vormt hij een strijdpunt.
De film is in 2006 ontstaan en past op dit moment geheel in de enorme hoeveelheid publicaties, gesprekken en documentaires over (de invloed van) wat we hier de Beweging van 68 zullen noemen. — Zie daartoe ook het artikel op onze zustersite Tempel der Historie.
De echte bewonderaars van de literatuur die Houellebecq produceert zullen vast niet erg tevreden zijn over het resultaat dat regisseur Oskar Roehler aan de kijker presenteert, aangezien deze meer dan alleen de scherpe kantjes van het boek heeft weggevijld: de sterke melancholie en de reflecties op het maatschappelijke gebeuren als gevolg van de 'revolutie' van 1968, zijn in de film gereduceerd tot weinig meer dan randverschijnselen.

Bekende namen
Moritz Bleibtreu, Christian Ulmen en Martina Gedeck behoren tegenwoordig tot de eerste garnituur van de Duitstalige film. Zij spelen de hoofdrollen in het verhaal over twee halfbroers Bruno en Michael, die een hele beste dreun van een molenwiek hebben gekregen doordat hun toen hippie-mama Jane ze aan hun lot heeft overgelaten toen ze nog heel jong waren, en derhalve bij hun respectieve oma's moesten opgroeien. We zien in de film, hoe de beide mannen — eenmaal meerderjarig, want volwassen is waarschijnlijk niet het juiste adjectief — zich hebben ontwikkeld. De ene man is een volkomen aan seks verslingerd geraakte leraar, de ander oefent het beroep van moleculair bioloog uit en is in seksueel opzicht de volstrekte tegenpool van broerlief, want op dat punt niet in beweging te krijgen.
Filmliefhebbers, die inmiddels hebben kennisgenomen van deze rolprent, vinden echter dat er voldoende kwaliteiten in steken, die het kunstwerk waardevol maken, en dat zou niet in de laatste plaats te danken zijn aan het voortreffelijke acteren dat men te zien krijgt — als men de moeite neemt om te kijken. De film duurt een uur en drie kwartier en eindigt daardoor een half uur na middernacht, als het inmiddels vrijdag geworden is.
__________

ARD 22:45 uur: Elementarteilchen, speelfilm van Oskar Roehler.
____________
Afbeeldingen
1. Affiche voor Elementarteilchen.
2. Moritz Bleibtreu.
3. Christian Ulmen.

Geen opmerkingen: