vrijdag 7 maart 2008

Drie uur Teufelsbraten vrijdagavond op Arte-tv

Naar roman van Ulla Hahn
Op vrijdag 7 maart kunt u op de Duits-Franse cultuurzender Arte de Duitse film Teufelsbraten uit 2007 zien, een epos in twee delen, die Arte achter elkaar presenteert, vanaf 21:00 uur. Aangezien beide delen een lengte van 89 minuten hebben, is het verhaal in beelden op het tv-formaat 16:9 nog net vóór middernacht uit. De regisseur is Hermine Huntgeburth (geboren 1957), die daarmee alweer haar zestiende film sedert 1988 heeft afgeleverd. Thans werkt ze aan Effi, naar Theodor Fontane's roman Effi Briest, die in de vorige eeuw al enkele keren is verfilmd. Deze rolprent zal nog in dit jaar gereedkomen en dan ongetwijfeld een aanleiding bieden om er in deze kolommen en/of op onze zustersite Tempel der Letteren nader over te berichten.
Dat zullen we hier ook doen na de uitzending via Arte televisie, aangezien de komende week woensdagavond en donderdagavond, beide keren om 20:15 een deel van Teufelsbraten zal worden uitgezonden door de publieke zendgemachtigde ARD/Das Erste. De rolprent is gebaseerd op de in 2001 voor het eerst verschenen roman Das verborgene Wort van Ulla Hahn. Dit boek is in 2006 in een speciale jubileumreeks van de Deutsche Verlags Anstalt opnieuw, in een eenmalige uitgave verschenen naar aanleiding van 175 jaar DVA (ISBN 3-421-04243-8).
Het is een boek van 600 pagina's omvang, dat in Keulen en omgeving speelt aan het begin van de jaren vijftig van de twintigste eeuw en autobiografische elementen van Ulla Hahn bevat. Daarover volgende week meer.
____________
Afbeeldingen
1. Regisseur Hermine Huntgeburth.
2. Voorplat van de jubileumeditie van Das verborgene Wort van Ulla Hahn, waarop de film Teufelsbraten is ontstaan. Op de ruime buikband van het boek is een portret van de auteur afgedrukt dat Werner Kroener exclusief voor die eenmalige uitgave in 2006 heeft vervaardigd.

Geen opmerkingen: