dinsdag 25 maart 2008

In de nacht van dinsdag op woensdag zendt de ARD Des Teufels General van Helmuth Käutner uit

Des Teufels General (1955)
In de nacht van dinsdag 25 op woensdag 26 maart, tussen 00:20 uur en 02:15 zendt het eerste Duitse televisienet ARD/Das Erste de film
Des Teufels General van Helmut Käutner uit. Deze rolprent, die inmiddels alweer meer dan een halve eeuw oud is, vindt zijn oorsprong in een toneelstuk uit 1946 van de toenmalige Duitse succesauteur Carl Zuckmayer (1896-1977). Het is zeker met de terugblik van een halve eeuw onbegrijpelijk dat een "meelopersdrama" zo'n succes zou kunnen genereren. De Duitse uitgever Helmut Kindler was met zijn vrouw Nina bij de Berlijnse première en was verbijsterd over het overweldigende applaus voor een dergelijke inhoud kort na de beëindiging van de Hitlertijd. Zelf konden ze de handen niet op elkaar krijgen. [1] De regisseur van de filmversie vond achteraf dat zijn bewerking van het Zuckmayer-stuk negen jaar te laat was gekomen. Hij vond dat het direct na de oorlog zijn eerste film had moeten zijn. Curd Jürgens (1915-1982) en Victor de Kowa (1904-1973) zijn de bekendste acteurs, die in Käutners film de rollen spelen van degenen, die op de foto te zien zijn van de theaterpremière negen jaar tevoren. Het beste is en blijft om zelf een oordeel te vormen over de film, die — het zij nogmaals gezegd — een bewerking is van het Bühnendrama.

Regiesuccessen
De regisseur Helmut Käutner (1908-1980) behoorde tot de meest gewaardeerde filmmakers van zijn generatie. Het zwaartepunt van zijn filmproductie ligt in de jaren veertig en vijftig. Ook tijdens de oorlog maakte hij rolprenten met de allerbekendste actrices en acteurs van die dagen, waarvan zeer velen ook na de oorlog hun roem wisten te behouden, dan wel verder uit te bouwen door zich tevens voor televisieproducties beschikbaar te stellen. Helmuth Käutner heeft ook in Hollywood niet te negeren filmsuccessen gerealiseerd. Later leidde hij een, althans relatief, teruggetrokken bestaan, al bleef hij wel hier en daar optreden als acteur, onder meer in de Krimi-serie Der Kommissar van het Zweite Deutsche Fernsehen.
__________

[1] Hierover en over andere akkefietjes van de heer Zuckmayer schrijft Helmut Kindler (geb. 1912) nadrukkelijk in Zum Abschied ein Fest — Die Autobiographie eines deutschen Verlegers. Verschenen in 1991 ten huize van, wie zal het verbazen, uitgeverij Kindler in München.
____________
Afbeeldingen
1. Affiche voor de film Des Teufels General.
2. Foto van een scène uit de première van Des Teufels General, in 1946 in het Zürcher Schauspielhaus. Zittend Gustav Knuth als General Harras en staand Robert Bichler als Leutnant Hartmann.
3. Regisseur Helmut Käutner. (Foto van het Deutsche Film Institut.)

Geen opmerkingen: