vrijdag 7 maart 2008

Agatha Christie-roman verfilmd door René Clair

Tien kleine negertjes
Zes jaar na het verschijnen, in 1939, van de roman And then there were none van de Engelse mysterie-schrijfster Agatha Christie (1890-1976) heeft Dudley Nichols een scenario geschreven, gebaseerd op dit boek, en heeft de Franse regisseur René Clair (1898-1981) er vervolgens een Amerikaanse film naar gemaakt. De muziek voor deze rolprent stamt uit de koker van de internationaal befaamde componist Mario Castelnuovo-Tedeso (1895-1968).
BBC 2 Television zendt deze rolprent op zaterdag 8 maart in de middag uit, tussen 15:20 uur en 16:55 uur (onze tijd). Het betreft een 97 minuten durende zwart-wit film met Barry Fitzgerald, Walter Huston en Louis Hayward. De inhoud ervan zal nog altijd spannend zijn voor degenen, die het boek, respectievelijk de bewegende beelden in kwestie, niet kennen, en mede daarom zullen we daarover op deze plaats geen mededelingen doen.
De film is eveneens bekend onder de Franse titel Dix petits indiens, en voorts, in Groot Brittannië als Ten little niggers. Zo luidde overigens ook de titel van de Nederlandse vertaling van het boek.
_________

Op de foto: Agatha Christie (eig.: Agatha Clarissa Miller) in 1937, twee jaar voor de publicatie van het boek waarop de film is gebaseerd.

Geen opmerkingen: