zaterdag 23 oktober 2010

Le secret zondag 23 oktober op TV5 Monde

Spel op hoog niveau
In de avonduren van zondag 24 oktober presenteert de Franstalige televisiezender TV5 Monde de speelfilm Le secret uit 1974, een Frans Italiaanse coproductie van R0bert Enrico (1931-2001), die erin slaagt de aandacht van de toeschouwers tot het laatst vast te houden. Dat geschiedt mede doordat niet blijkt of er sprake is van feiten of fictie in hetgeen door één der protagonisten wordt verteld. Fictie in de zin van totale paranoia.
De Franse acteur Philippe Noiret
op latere leeftijd.
David —gespeeld door Jean-Louis Trintignant (geboren in 1930) bevindt zich in de Cevennes in een ver van de 'bewoonde wereld' verwijderd huis van het koppel Julia en Thomas. 
De persoon van laatstgenoemde wordt vertolkt door Phiippe Noiret (1930-2006), de figuur van Julia wordt ingevuld door Marlène Jobert (geboren in 1940). Die drie grote sterren van de Franse cinema zijn hier op hun best.

De handeling

David is een gekwelde ziel, die erin is geslaagd zich uit de klauwen van een dubieuze, en volledig ondoorzichtige overheidsinstantie te onsnappen. Wat David ten beste geeft, zaait flink wat twijfel: is het wel juist wat hij allemaal vertelt, of spelen dikke duim en/of aangetaste hersenfuncties hier de hoofdrol? Berust hetgeen hij beweert op al te gekke complottheorieën die hij tegen heug en meug blijft cultiveren?
TV5 Monde biedt deze rolprent aan op genoemde zondag, tussen 21:00 uur en 22:40 uur.

Geen opmerkingen: