donderdag 30 april 2009

Filmdrama Winterreise uit 2006 via Arte-televisie

Tweemaal binnen een week
De Duits-Franse cultuurzender Arte-televisie presenteert op de avond van donderdag 30 april het filmdrama Winterreise uit 2006; regisseur is Hans Sebastian Steinbichler. Het camerwerk is van Bella Halben. Muziek werd gecomponeerd Antoni Lazarkiewicz. De rolprent zal, met stereofonisch geluid, worden gepresenteerd op het formaat 16:9. Op zondag 3 mei, 's middags om 16:00 uur wordt de film op dezelfde zender herhaald.
Artsen zeggen dat de zestigjarige ondernemer Franz Brenninger manisch-depressief is; artsen zijn klootzakken, is de mening van de gediagnostiseerde. Hij besluit dan ook zijn omgeving met sneeuw en daartoe behorende toestanden en gebeurtenissen in te ruilen voor een plek onder de Afrikaanse zon. Kort tevoren is hij voor tienduizenden euro's opgelicht door een Keniaan.

Schubert-analogie
In 1827, een jaar voor zijn overlijden, voltooide de componist Franz Schubert — geboren in 1797 — zijn liederencyclus Die Winterreise, waarin een door het object van zijn begeerte afgewezen jongeman, met de Dood op de hielen, een troosteloze reis onderneemt.
Regisseur Steinbichler zag de analogie met de door hem voorgestelde figuren: de ondernemer, gespeeld door Josef Bierbichler weet, samen met zijn film-wederhelft Hanna Schygulla, het ietwat irritante verhaal — menigeen zal het voorgestelde ervaren als "aan de haren erbij gesleept — tot een fascinerende acteerervaring op te stuwen. De parallellen met Schuberts Winterreise worden echter helemaal naar de achtergrond verplaatst door de geweldige, soms bijna gewelddadig aandoende, contrasten tussen de vlijmende koude in het winterse deel van Europa enerzijds en de van hitte trillende lucht in Afrika.
__________
Foto: Bayerischer Rundfunk; © d.i.e. Film GmbH, München.

Geen opmerkingen: