woensdag 16 juli 2008

Franse speelfilm Monsieur Joseph, naar de roman van Georges Simenon, te zien op TV5 Monde

Vruchtbare pen
De Franstalige veelschrijver Georges Simenon — in het Belgische Luik geboren op 13 februari 1903 — heeft niet alleen enorme bekendheid verworven met een lange reeks psychologische speurdersromans met in de hoofdrol commissaris Jules Maigret, maar tevens met een niet geringe hoeveelheid romans over tal van figuren in de alledaagse maatschappij: van vrijgezelle oude dames tot en met de horlogemaker op de hoek. Simenon zal bij dat schrijven heel wat pennen hebben versleten, maar het aantal vrouwen dat in zijn privéleven de revue is gepasseerd voor direct lichamelijke intimiteiten, zal dat aantal vast wel overstijgen: er wordt, tevens op grond van aantekeningen door de schrijver zelf van het grote — zeg maar gerust bizarre, want in de heel directe richting van satyriasis wijzende — aantal van 10.000 gerept. Al moet voor de volledigheid worden wel toegevoegd dat dit aantal door anderen even hard van de hand wordt gewezen. Kennelijk heeft hem dat vele cohabiteren niet van zijn op één na voornaamste bezigheid afgehouden: het schrijven van leesbare boeken, die in heel veel landen zijn vertaald en in tal van reeksen, verspreid over de globe, zijn uitgekomen. Simenon had voor al die uitgaven ook een aparte ruimte, waar hij alles nauwgezet bijhield. Ook daarin beliep het aantal de tienduizend.

Monsieur Joseph
Op woensdag 16 juli vertoont de Franstalige satellietzender TV5 Monde, vanaf 21:03 uur, de speelfilm Monsieur Joseph van Olivier Langlois, uit 2007, met Daniel Prévost als Monsieur Joseph. Serge Riaboukine is politiecommissaris in de verfilming van dit verhaal van Georges Simenon, in een adaptatie van Jacques Santamaria.
Monsieur Joseph, die in werkelijkheid Youssef Hanoudi heet, is boekhandelaar van beroep. Het scheelt er niet veel aan of hij woont een halve eeuw in dezelfde wijk van een klein dorp in het Noorden.
Tot verbijstering van velen zal blijken dat een zinnetje, terloops gesproken tijdens een doodnormale ochtend, zulke ongelooflijke gevolgen kan hebben.
De rolprent, die in het jaar van verschijnen op het Festival van La Rochelle werd onderscheiden met de Prijs voor de beste mannelijke rol, zal door TV5 Monde worden herhaald op vrijdag 18 juli, vanaf 23:40 uur.
____________
Afbeeldingen
1. Maigret-standbeeld in Delfzijl, waar Simenon in 1929 zijn eerste idee voor Commissaire Maigret kreeg.
2. Scène uit de film Monsieur Joseph van Olivier Langlois.

Geen opmerkingen: