maandag 19 januari 2009

Vierde verfilming van De Graaf van Monte Christo

Op BBC One-tv
Om 23:35 uur, onze tijd, begint, maandag op 19 januari via BBC One Television de uitzending van de speelfilm The Count of Monte Cristo. Het is een avonturenfilm van Kevin Reynolds naar de lijvige roman van Alexandre Dumas senior (1802-1870), die in de jaren 1844-45 in twaalf afleveringen is verschenen, mede onder druk van het enorme succes van De drie Musketiers in 1844.
De nieuwste rolprent uit 2002 is een Brits-Amerikaans-Ierse coproductie, welke de vierde omzetting op celluloid van de stof, die reeds eerder in tal van varianten tot de verbeelding heeft gesproken.
De eerste keer dat het verhaal van de in vele opzichten mishandelde graaf op het witte doek is verschenen, was in 1934 met de toen al beroemde Robert Donat in de hoofdrol. Veertig jaar later verscheen de verfilming met weer een in die periode internationaal bekende acteur: Richard Chamberlain. Enige jaren voordat Kevin Reynolds zich aan het verhaal heeft gewaagd, was er in Frankrijk een televisieserie gerealiseerd, die onder alle omstandigheden succesvol moest worden omdat Gérard Depardieu de rol van Monte Christo heeft uitgebeeld.

Ruim twee uur
De rol van het geïncarneerde kwaad in de nieuwste verflming wordt gespeeld door Guy Pearce; de protagonist van de geschiedenis is toebedeeld aan James Caviezel, die is geboren in1968 en eeuwige faam heeft behaald met zijn Jezus-vertolking in The Passion of Christ. Voor de rest zien we nog een aantal acteurs met meer dan een vage reputatie voorbijtrekken, zoals Luis Guzman, James Frain, Dagmara Dominczyk, Richard Harris en Michael Wincott.
Men kan een verhaal met zo veel geburtenissen op tal van manieren en in diverse lengtes voor het witte doek of het huiskamerscherm, dan wel voor de planken bewerken, en in die laatste voorstelling van het verhaal kan dat als drama dan wel als musical.
De film van Kevin Reynolds duurt iets meer dan twee uur, zodat de dinsdag ruimschoots is uitgebroken wanneer de afloop van het spannende verhaal aan alle kijkers is vertoond.
____________
Afbeeldingen
1. Voorzijde van het omslag van een Nederlandse bewerking van de roman, uitgegeven voor derden, door Foresta in Groningen medio jaren zeventig, daarbij inspelend op de verfilming met Richard Chamberlain. Het boek is voorzien van 244 — veelal paginagrote — gravures die zijn overgenomen van de boekuitgave uit 1855.
2. De acteur James Caviezel, die in Kevin Reynolds bewerking van Papa Dumas' teksten de rol van Monte Christo uitbeeldt.

Geen opmerkingen: