woensdag 21 januari 2009

Buster Keaton, zwijgende Sherlock Junior (1924)

Hoog genoteerd
De zwijgende film Sherlock Jr., gedraaid in 1924 door Buster Keaton, die zelf de hoofdrol vervult, is opgenomen in een lijst met Grappigste Films aller Tijden van het American Film Institute, en figureert daar op plaats 62.


In deze rolprent, die als één der beste van Buster Keaton geldt, speelt hij een cameraman, die plotseling wordt geconfronteerd met de beschuldiging dat hij het horloge van de vader van en vriendin zou hebben gestolen. Dat past helemaal niet in zijn kraam, aangezien hij juist haar een huwelijksaanzoek wilde doen. Het 'geluk' is echter met hem en hij valt in slaap: dan droomt hij dat hij Sherlock Holmes is, die het mysterie wel even zal oplossen. En terwijl de beschuldigde in Morpheus' armen de bevredigende beelden ziet langstrekken — want wie wil nu niet graag Sherlock Holmes zijn —, ontdekt zijn vriendin dat het juist de aartsvijand van haar geliefde is geweest die dat horloge heeft ontvreemd en doet zij zelf pogingen om de waarheid aan het licht te brengen.

Met orgelbegeleiding
Deze film wordt, onder meer, op vrijdag 23 januari 2009 in de Lutherse Kerk in Groningen vertoond, als aanvulling op de Franse avantgardistische rolprent Métilmontant van Dimitri Kirsanov, uit dezelfde periode. Beide films worden begeleid door live-orgelmuziek, gespeeld door Joost Langeveld, die zich, onder meer, heeft toegelegd op de thematiek van muziek, passend bij zwijgende films.
Over de film Métilmontant die voor de pauze wordt vertoond, valt meer te lezen in een artikel, eveneens van heden, op onze zustersite Cultuur in Groningen en omgeving.
____________
Afbeeldingen
1. Theaterposter voor de zwijgende film Sherlock Jr.
2. Regisseur en acteur Buster Keaton.

Geen opmerkingen: