zondag 11 januari 2009

Romantisch drama The horse whisperer op BBC 1

Kijken in de ziel van een paard
Het budget van de film The horse whisperer uit 1998 wordt geschat op zo'n zestig miljoen dollar. Een bovengemiddelde hoeveelheid geld voor die tijd, maar het is dan ook een rolprent geworden met bijna de dubbele lengte — 170 minuten — van een gemiddelde speelfilm.


De film werd geregisseerd door Robert Reford, die tevens een van de hoofdrollen voor zijn rekening neemt en daarin wordt bijgestaan door Kristin Scott Thomas, Dianne West, Scarlet Johansson en Sam Neill.
Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1995 van de in 1950 geboren Engelse journalist, scriptschrijver en romancier Nick Evans. Het draaiboek naar dit verhaal werd samengesteld door Ezric Roth en Richard LaGravenese.

Kijken in de ziel van de begeleider van het paard
In dit verhaal speelt Robert Redford de figuur van Tom Booker, die als 'paardenfluisteraar' tot in de ziel van een dier kan kijken en veel daar eventueel aangetroffen schade kan beperken. De man zelf is echter van mening dat hij niets anders doet dan paarden te ondersteunen bij de problemen die deze dieren ondervinden in de omgang met mensen.
Een vrouw, stadmens door en door, maar die wel inziet dat haar paard en haar dochter in ernstige mate getraumatiseerd zijn, neemt die beiden op sleeptouw en dan voltrekt zich het romantische drama doordat de stadsmens gefascineerd raakt door de eenvoud en daarbij behorende wijsheid van de plattelander.
De filmbeelden zijn gerealiseerd door Robert Richardson; de muziek werd gecomponeerd door Thomas Newman en Gwil Owen.
BBC One Television zendt deze film uit op zondag 11 januari, tussen 16:20 uur 's middags en 19:00 uur 's avonds onze tijd.
____________
Afbeeldingen
1. Filmposter van The horse whisperer.
2. Acteur Robert Redford in jongere jaren. (Zonder jaartal.)

Geen opmerkingen: