woensdag 1 juni 2011

De dood van een President op Canvas-televisie

Britse rolprent
Hoewel het in de film in kwestie gaat om een moord die in de VS wordt gepleegd op de dan zittende president ─ maar hierbij gaat het wel om een speelfilm ─, is er geen sprake van een verfilming van het indertijd veel verkochte en vast ook wel flink gelezen boek The Death of a President uit 1967, geschreven door William Manchester (1922-2004); het was één van de vele boeken van die auteur; diverse van zijn, om de één of andere reden, steeds actuele boeken zijn in twintig talen overgezet. Ook het bovengenoemde over de dood van John Fitzgerald Kennedy in november 1963 kwam relatief snel beschikbaar in een Nederlandse editie.
De film die op woensdag 1 juni door het tweede, Nederlandstalig-Belgische, televisienet Canvas zal worden vertoond, stamt uit 2006, is van Britse makelij, en werd geregisseerd door Gabriel Range, als een (nep-)documentaire.


Het verhaal

Als VS-president George W. Bush in Chicago een hotel verlaat, wordt hij neergeschoten, en al snel na de gebeurtenis is een Syrische man tot hoofdverdachte gepromoveerd. De moord ─ want dat blijkt het te zijn ─ zorgt ervoor dat Bush' opvolger Dick Cheney ─ ook al zo'n extreem kwalijke figuur binnen de VS-politiek ─ alles op alles zet om burgerlijke vrijheden zo veel mogelijk in te perken. Hoewel er politici zijn die de film heel abject blijken te vinden ─ zonder deze te hebben gezien ─ zullen er ongetwijfeld, en waarschijnlijk overal ter wereld ─ het niet zo'n beroerde gedachte vinden dat "die massamoordenaar uit het Witte Huis toen"een kopje kleiner gemaakt zou zijn, omdat het zijn verdiende loon was.

Geen oproep tot geweld
Hoewel de regisseur, en zelfs het gegeven op zich, op generlei wijze wil oproepen tot geweld, is het een verademing om te zien dat diverse extreem kwalijke aspecten van het VS-veiligheidsbeleid aan de kaak worden gesteld. Werkelijkheid en fictie lopen in deze rolprent steeds door elkaar, en dat zorgt ervoor dat de aandacht van de kijkers onafgebroken op het witte doek, en in dit geval op het beeldscherm, dient te zijn gericht.
De film wordt uitgezonden tussen 20:40 uur en 22:15 uur.

Geen opmerkingen: