zondag 21 maart 2010

Willy Wylers Roman Holiday zondagmiddag op EEN

Een paar jaar voordat William Wyler (1902-1981) met de film Ben Hur uit 1959 wereldfaam heeft verworven — ondanks de blunder van een twintigste eeuws horloge om de pols van iemand die deelnam aan de Romeinse wagenrennen —, presenteerde hij in 1953 de speelfilm Roman Holiday met Audrey Hepburn (1929-1993), Gregory Peck (1916-2003) en Eddie Albert (1906-2005).
Inmiddels is deze rolprent 
Roman Holiday uitgegroeid tot een klassieker waarin twee elementen domineren: Audrey Hepburn is door deze film veranderd van een vrijwel onbekende actrice in een ster van wereldfaam, die niet alleen voor haar optreden met een Academy Award werd onderscheiden, en de Italiaanse hoofdstad is opgeklommen tot één der meest romantische steden van Europa.

In het verhaal besluit een prinses het saaie, strak geregisseerde leven vaarwel te zeggen en in Rome volstrekt haar eigen weg te gaan. Ze komt in aanraking met een Amerikaanse journalist met wie ze een onvergetelijke vakantieperiode doorbrengt. Gregory Peck heeft die rol op zich genomen, maar hoewel hij reeds een bekendheid was, is toch vrijwel ieders aandacht direct uitgegaan naar zijn tegenspeelster. 
Deze had ook nog eens het niet geringe voorrecht een hele reeks kledingontwerpen voor te stellen, welke waren gecreëerd door de topontwerpster van Hollywood: Edith Head (1897-1981).
De film wordt uitgezonden door de Nederlandstalige Belgische televisiezender EEN tussen 14:05 uur en 16:00 uur.

____________
Afbeeldingen
1. Audrey Hepburn in de trailer van en voor Roman Holiday.
2. Edith Head, topontwerpster van Hollywood.

Geen opmerkingen: