woensdag 7 januari 2009

Speelfilm The Hours woensdagavond op Canvas

Inventief geconstrueerde verhaallijn
Canvas, het tweede Nederlandstalige Belgische televisieprogramma, presenteert op woensdag 7 januari in het avondprogramma — tussen 20:40 uur en 22:35 uur — de speelfilm The hours uit 2002. Dit drama van Stephen Daldry is een Amerikaans-Engelse coproductie, gebaseerd op het bekendste boek, de roman met dezefde titel, van de Amerikaanse Pulitzer-Prijswinnaar Michael Cunningham (die is geboren in 1952). In dat boek, en vervolgens in de film, wordt een waarderende buiging gemaakt in de richting van de Engelse schrijfster Virginia Woolf (1882-1941): de drie protagonisten hebben allen een, zij het verschillende, band met haar boek Mrs. Dalloway, dat in 1925 is verschenen.
Een enkele bron meldt dat de film van Stephen Daldry pas in december 2003 in première is gegaan.

Drie protagonisten
In het inventief geconstrueerde verhaal komen we allereerst Virginina Woolf zelf tegen, gespeeld door Nicole Kidman — met een totaal ander voorkomen en dito uitstraling dan in de meeste van haar dikwijls als glansrollen gekwalificeerde rollen —, die in de jaren twintig van de vorige eeuw aan de genoemde roman schrijft, maar tegelijkertijd zwaar gebukt gaat onder een depressie; dit ondanks de intense liefde voor haar man Leonard, die in de film gestalte krijgt door Stephen Dillane.
De huisvrouw Laura — die wordt uitgebeeld door Julianne Moore — die zich in de jaren vijftig totaal ingesnoerd voelt door de eisen die 'de maatschappij' aan haar stelt, herkent veel van zichzelf in de roman Mrs. Dalloway.
En dan is er nog Clarissa Vaughn — een rol van Meryl Streep, die hier nu eens niet zo onuitstaanbaar is als doorgaans het geval is —, die een Clarissa Dalloway après la lettre uitbeeldt. Tijdens de voorbereidingen voor een feestje overdenkt ze de keuzes die ze in het leven heeft gemaakt.
De drie verhaallijnen zijn intens met elkaar verweven, maar dat leidt nergens tot onoverzichtelijkheid. En dat is niet alleen een compliment aan de auteur van het boek, doch tevens aan de regisseur en de knap uitgebeelde karakters.
____________
Afbeeldingen
1. Voorzijde van een der edities van The hours uit 1998, van Michael Cunningham.
2. Voorkant van de Granada paperbackeditie van Mrs. Dalloway, uit 1978.

Geen opmerkingen: