dinsdag 4 november 2008

Filmische ode aan het verschijnsel sigaret

Verdwijnend fenomeen?
Op het breukvlak van twee dagen dinsdag 4 november en woensdag de 5de — dus exact om middernacht — begint op Nederland 3 in het filmprogramma Cinemania een filmische ode aan de kracht van de sigaret.
Bij de begeleidende tekst in de VPRO-Gids kan men echter de nodige vraagtekens plaatsen. In de korte beschrijving van deze bijdrage staat: "Goeddeels uit het openbare leven verbannen, dreigt de sigaret ook uit de bioscoop te verdwijnen." Op zich al niet zo'n duidelijke zin: bedoelt de auteur dat men vooraf en in de pauze in de bioscoop ook niet meer mag roken? Of bedoelt degene dat we in bioscoopfilms van de toekomst vrijwel geen rokende mensen meer zullen zien.
Verder heb ik de indruk dat er, sedert het officiële verbod op roken in cafés, veel meer mensen zijn, die, ook nog in november, op een terras zitten en dat daaronder — althans op kleinere terrassen — vrijwel alleen maar rokers kunnen worden gesignaleerd. Dus uit het meer openbare leven dan dat binnen de muren van horecagelegenheden, wordt de sigaret juist meer gezien. Van verdwijnen is vooralsnog geen sprake. Helaas!
Ik ben er, als zware astmalijder, voor mijn eigen zielerust maar van uit gegaan dat er in de 'openabare ruimte' bioscoop toch al niet meer mocht worden gerookt.
En mocht het er inderdaad van komen dat de sigaret ook van het witte doek zal worden verdwijnen, dan kan dat alleen gelden voor nieuw te maken films. Wellicht is het dan mogelijk de in de kelders van het Filmmuseum bewaarde blikken met oude films eens wat vaker open te trekken, want wat werd er vroeger ontzettend veel gepaft in de rolprenten van vrijwel alle landen.
Op die manier kunnen degenen, die naar deze beelden talen — op welke, al dan niet subliminale, gronden dan ook — toch nog aan hun trekken komen.

Geen opmerkingen: