vrijdag 30 mei 2008

Das Gehemnis des Roten Hauses, film naar Hedwig Courths-Mahler — zondag en maandag via het ZDF

Twee avonden achtereen
Op zondag 1 juni zendt het Zweite Deutsche Fernsehen (ZDF), tussen 20:15 uur en 21:45 uur, het eerste deel uit van de tweedelige film Das Geheimnis des Roten HausesDurch Liebe erlöst uit 2005. (Oorspronkelijk: Durch Liebe erlöst — Das Geheimnis des Roten Hauses.) De uitzending geschiedt op het formaat 16:9.
De film wordt door de zender gelanceerd als Der Grosse Sonntagsfilm, al wordt het tweede deel op maandag 2 juni op hetzelfde tijdstip de ether in gestuurd door de bedenkers van die abject-heilloze kreet: "Mit dem Zweiten sieht man besser."
(Noch widerwärtiger geht es wohl gar nicht?! Denn dies ist beileibe das ekelhafteste was einer öffentlich-rechtlichen Institution als Eigenwerbung eingefallen ist. Sowas zutiefst verachtenswürdiges hätte nicht einmal einer der privaten Sender von sich gegeben; und da weiß man schon was einen zum Kotzen bringen soll.)
Deze film van Jörg Grünler vertelt de geschiedenis van een jonge gouvernante die erin slaagt een geheimzinnige graaf van een vloek te bevrijden die uit het verleden (uit de toekomst lukt in onze tijd ook nog steeds niet) op hem rust. Die ene zin alleen al verraadt de sfeer van onvervalste romantiek, die zich gedurende tweemaal anderhalf uur over de toeschouwers zal ontvouwen, en daarom mogen alle tere zielen hier reeds gewaarschuwd zijn: het drama, en vooral de wijze waarop dit zich aan u zal voordoen, zal af en toe een beroep doen op de ontvlambaarheid van uw traanbuizen.
Het verhaal speelt af zich aan het begin van 1900 en gezien de aankleding door de makers van de film kan deze als kostuumdrama worden gekwalificeerd. Het geheel is gebaseerd op een episch drama van de nu nog onovertroffen meesteresse der klassieke kasteelromans avant la lettre: Hedwig Courths Mahler (1867-1950). Dit boek zou haar meest succesvolle verhaal worden. Een uitgebreid artikel over haar en haar unieke literaire verworvenheden is te vinden op onze zustersite Tempel der Letteren.
De lijst met de belangrijkste gegevens over de film: spelers en wat dies meer zij, alsmede een synopsis van de roman in kwestie is te vinden op de site cinema.nl.
____________
Afbeeldingen
1. Pauline Knot en Tim Bergmann.
2. Hoewel Graaf Rudolph geboeid is door de aantrekkelijke gouvernante, kwelt hem een geheim.

Geen opmerkingen: