zaterdag 10 december 2011

De meest inspirerende speelfilm aller tijden

Frank Capra
Het eerste, Nederlandstalige, Belgische televisienet Eén presenteert op zondag 11 december ─ 's middags tussen 14:05 uur en 16:20 uur de speelfilm It's a Wonderful Life, die in 2006 door het American Film Institute werd uitgeroepen tot de meest inspirerende film aller tijden.
Deze rolprent uit 1946 van Frank Capra (1897-1991) werd echter alom een flop in de bioscopen, hoewel televisie toen nog geen concurrent van betekenis kon vormen. Sedert deze film echter bijna elk jaar op of omstreeks kerstmis op de beeldbuis te zien is, kunnen we spreken van een enorm succes.

Regisseur Frank Capra tussen de apparatuur. Foto uit 1943.

Frank Capra genoot bekendheid, onder meer door films als Lost Horizon (1937), die de laatste tijd ook weer hier en daar door een televisiezender wordt gepresenteerd, en Arsenic and Old Lace (1944). Voordat hij It's a Wonderful Life maakte, had hij vanaf 1926 reeds tientallen speelfilms gerealiseerd; veertien daarvan staan in een lijst van Films van Niveau. Na 'de film van vandaag' waren het er in vijftien jaar nog twee van belang, waarvan de laatste, Pocketfull of Miracles in 1961 is uitgekomen. De regisseur leefde vervolgens nog drie decennia. Door kenners wordt gezegd dat zijn naoorlogse films, met uitzondering van It's a Wonderful Life, niet meer het niveau van zijn vroegere producties kon bereiken.

James Stewart in 1948.
It's a Wonderful Life
James Stewart (1908-1997), een van de veelzijdigste acteurs van het witte doek en met twee benen verankerd in 'Hollywood', bereikte, evenals regisseur Capra, de leeftijd der sterken. Hij heeft in zijn carrière de meest uiteenlopende rollen vertolkt, van cowboy tot en met generaal.

In It's a Wonderful Life speelt hij een ondernemer, die ten prooi is gevallen aan de wanhoop.
Hij krijgt een engel als geleide, waardoor hij in staat wordt gesteld om te zien wat er van zijn

lieflijke dorp terecht zou zijn gekomen als hij niet had bestaan en zijn functie niet had kunnen vervullen.
Filmcritici zien It's a Wonderful Life eveneens als behorend tot de hoogste categorie.

Geen opmerkingen: