zaterdag 24 december 2011

Canvas: 'De winkel op de hoek' van Ernst Lubitsch

Het tweede, Nederlandstalige, Belgische televisienet Canvas presenteert op 25 december de rolprent The Shop Around the Corner uit 1940 van de van origine Duitse regisseur Ernst Lubitsch (1892-1947). De film, een romantische komedie ─ behoort volgens kenners tot het beste uit de koker van deze regisseur. Te zien op genoemde dag, tussen 22:25 uur en middernacht.
Ene Klara ─ gespeeld door Margaret Sullavan (1909-1960) ─ en een man genaamd Alfred ─ vertolkt door de toen reeds bekendheid genietende James Stewart (1908-1997) ─ werken beiden in een winkel vol snuisterijen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Hoewel ze veel kibbelen, onderhouden ze tegelijkertijd ─ echter zonder dat ze zich dat bewust zijn ─ een correspondentie-vriendschap met elkaar.
Er is sprake van een reeks excentrieke personages, waartoe ook de eigenaar van de winkel behoort, en tevens van sterke dialogen, in een verhaal te Boedapest.
In 1998 is er een remake uitgekomen met de titel You've Got Mail, waarmee direct wordt verklapt dat het om een zeer eigentijdse versie gaat.
__________

Afbeelding: voorzijde van de dvd-doos van The Shop Around the Corner. Zo zal de filmposter er zeven decennia geleden ook wel hebben uitgezien.

Geen opmerkingen: