zondag 18 september 2011

Biopoc over Camille Claudel te zien op Arte-tv

Isabelle Adjani
Het is alweer bijna een kwart eeuw geleden dat regisseur Bruno Nuytten (*19) ─ eertijds cameraman van topniveau ─ een schitterende uiting van biografische speelfilmkunst heeft gerealiseerd in Camille Claudel, de befaamde beeldhouwster (1864-1943), uitgebeeld door Isabelle Adjani, die tevens als coproducente is opgetreden. Naast haar vertolt Gérard Depardieu de rol van de internationaal befaamd gebleven Auguste Rodin en voorts kunnen we de verrichtingen zien, en eventueel bewonderen van Danièle Lebrun en Laurent Gréville.


Camille Claudel in 1884.
Situatie
Camille Claudel heeft de overtuiging dat ze zich moet handhaven gedurende een periode waarin mannen het voor het zeggen hebben; ze wil haar zelfstandigheid bewaren. Als achttienjarige komt ze echter in contact met beeldhouwer Auguste Rodin
 (1840-1917), die weliswaar als kunstenaar geniaal is, maar die tegelijkertijd een vreselijke egomaan is. Dat doet Camille de das om.
De fotografie van Pierre Lhomme is veelvuldig hoog geprezen, en dat geldt tevens voor de decors van Bernard Vézat. De rolprent werd onderscheiden met zeven Césars (het Franse equivalent van de Oscars); één ervan was voor Isabelle Adjani, die dat voor de derde keer mocht beleven.
Arte-televisie zendt deze biografische film uit op zondag 18 september, tussen 20:15 uur en 23:00 uur. Herhalingen zullen worden uitgezonden in de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 september, vanaf 01:55 uur, en nogmaals in de nacht van woensdag 28 op donderdag 29 september vanaf 01:30 uur.

Geen opmerkingen: