donderdag 7 juli 2011

Niet te missen: The insider van Michael Mann

Inmiddels is het, in ieder geval in ons land, enigszins weggeëbd, maar ongeveer een decennium geleden was het onderdeel tabak uit de sfeer der stimulantia een heet hangrijzer in de media. Tal van processen zijn gevoerd in de zogeheten beschaafde wereld, inclusief Nederland, over de gevaren die het gebruik van tabak met zich meebrengen en de verantwoordelijkheid die fabrikanten van dat middel op zich laden, of zij nu wel, zoals is gesuggereerd, tot wel zeventig verschillende, verslaafd makende stoffen toevoegen of dit niet, dan wel 'slechts' gedeeltelijk, doen. Soms was er binnen de gehele procedure sprake van een persoon die als klokkenluider een rol van betekenis speelde.
Regisseur Michael Mann


Dat laatste is eveneens het geval in de speelfilm The insider uit 1999, geregisseerd door Michael Mann (geb. 1943), bekend van een inhoudelijk middelmatige, maar qua idee, regie en uitvoering zeer goede, televisieserie genaamd Miami Vice, uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. De hoofdrollen in The insider, een rolprent die inmiddels de status van een quasi documentaire heeft gekregen.
Het verhaal is gebaseerd op de nogal precaire avonturen van een klokkenluider in de Amerikaanse tabaksindustrie: de voormalige tabakswetenschapper Jeffrey Wigand, een tamelijk kleurloze figuur die onder druk echter helemaal opbloeit. Die rol wordt gespeeld door Russell Crowe (geb. 1964); zijn tegenspeler is Al Pacino (geb. 1940) ─ als Lowell Bergman van het alom beroemde nieuwsprogramma 60 Minutes ─ en die twee zorgen er samen voor dat gedurende tweeënhalf uur de boog nadrukkelijk gespannen blijft. Vandaar: even nadrukkelijk aanbevolen.
Aanvankelijk zou de film als titel 60 Minutes mee krijgen, maar dat is veranderd in The insider. Het erin uitgebeelde verhaal is weliswaar authentiek, maar hier en daar is er sprake van met nadruk gedramatiseerde momenten.
De rolprent wordt vertoond door de Vara via de televisiezender Nederland 3, tussen 22:40 uur en 01:15 uur in de nacht op vrijdag 8 juli.

Geen opmerkingen: