vrijdag 22 juli 2011

André Téchiné's Les temoins op Nederland 2

André Téchiné in 2008.
De Franse speelfilm les témoins uit 2007 van André Téchiné (geboren 1943) brengt de kijker ruim een kwart eeuw terug in de tijd, naar de beginperiode van de aidsepidemie.
We maken kennis met de homoseksuele arts Adrien ─ gespeeld door Michel Blanc ─ die echter niet meer dan een vriendschappelijke relatie wil. Die beide vrienden brengen in 1984 een weekeinde door ─ met een schrijfster van kinderboeken (gespeeld door Emmanuelle Béart) en haar echtgenoot, die politieagent is ─ aan de kust, en die paar dagen zorgen ervoor dat het leven van al die vier deelnemers intens zal veranderen.
Téchiné is een professioneel tot in zijn merg, en dat blijkt onder meer uit de keuze van zijn acteurs, die erin slagen de angst en spanning voortdurend over te brengen alsof deze reëel is op het moment van kijken. Maar wat er wordt getoond is een realiteit die drie decennia geleden heerste rondom de nog mysterieuze ─ en daardoor zeer bedreigende ─ ziekte, die voor hier en daar absurde maatschappelijke onzekerheid en al dan niet ingehouden agressie heeft gezorgd
Vrijdagavond om 23:10 uur begint op Nederland 2, in het VPRO-programma Film op 2, de uitzending van Les témoins, doorlopend tot 01:00 uur in de nacht op zaterdag 23 juli.

Geen opmerkingen: