vrijdag 10 juni 2011

Duitse speelfim: In de zomer van het jaar 2004

In het jaar 2006 heeft de Duitse regisseur Stefan Krohmer de speelfilm Sommer 04 gedraaid, met onder anderen Marina Gedeck. Svea Lohde en Robert Seeliger.
De levenspartners Miriam en André hebben een zorgeloze zomer gepland in een Noord-Duits vakantiehuis. De relatieve rust aldaar wordt echter danig verstoord als de zestienjarige zoon Nils met zijn vroeg rijpe vriendinnetje Livia op bezoek komt. Die Livia is niet alleen 'haar tijd vooruit', maar tevens ad rem en uitermate sensueel. Als zij een flirt begint met een aldaar zeilende dertiger uit Amerika, raakt moeder Miriam ─ aan de oppervlakte tolerant ─ volkomen uit haar gewone doen.
Deze Duitse rolprent is doordrenkt van de sfeer die we veel tegenkomen in een Frans relatie- en generatiedrama. Wel is de film van hoge intrinsieke waarde: deze laat ons zien hoe een vrouw van veertig plotseling opbotst tegen de eigen begrenzingen en beseft hoe zeer de vrije moraal van een jongere generatie ─ waarvan ze meende dat deze voor haar zelf gold ─ plotsklaps liefde- en lustbeperkend kan zijn.
Het camerawerk van deze film ─ die wordt uitgezonden door ARD/Das Erste, op vrijdag 10 juni, vanaf 23:30 uur tot 01:00 uur in de nacht op zaterdag 11 juni ─ ademt kalmte uit, ondanks de heftigheid die zich in het drama afspeelt.

Geen opmerkingen: