vrijdag 8 januari 2010

Michael Winterbottoms Jude vrijdagnacht op NL2

Boek van Thomas Hardy
In de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 januari wordt op de zender Nederland 2 — tussen 01:00 uur en 03:00 uur — het kostuumdrama Jude, een Britse speelfilm uit 1996 van Michael Winterbottom (*1961) uitgezonden.
In het Engeland van de negentiende eeuw streeft een ambitieuze arbeiderszoon Jude — uitgebeeld door Christopher Eccleston (*1964) — naar een universitaire studie, maar een conglomeraat van toestanden en gebeurtenissen dwingt hem in een andere richting: die van een werkmansbestaan met een gezin, in een dorpsgemeenschap.
Op een gegeven ogenblik komt hij in aanraking met zijn, voor Victoriaanse begrippen uitermate vrijzinnige — en in zeker opzicht zelfs revolutionaire — nicht Sue — een rol die wordt vertolkt door Kate Winslet (*1975) — die ervoor zorgt dat Jude zin krijgt om zijn tot dan toe verdrongen ambitie de ruimte te geven. Helaas stroken de liefde voor een familielid en een academische ambitie niet met de in die tijd (over)heersende moraal.


Winterbottoms favoriet
Hoewel de inhoud van de laatste roman van Thomas Hardy (1840-1928) — Jude the obscure, verschenen in 1895, en het favoriete boek van Winterbottom — niet bepaald bekend staat als een onserieuze geschiedenis, heeft deze regisseur er een nog melancholieker tintje aan gegeven.
Tijdens het Filmfestival van Edinburgh werd Jude uitgeroepen tot de beste Britse film. Die rolprent leverde hem internationaal veel belangstelling op, niet alleen van de zijde van de kritiek en het kijkerspubliek, maar ook van producenten, die met voorstellen kwamen. Deze heeft hij alle afgewezen.
____________
Afbeeldingen
1. Actrice Kate Winslet, hier tijdens het Palm Springs Film Festival 2007.
2. Regisseur Michael Winterbottom.

Geen opmerkingen: