zondag 30 november 2008

Tolstojs Auferstehung uit 1958 op eerste Duitse net

Opstanding
Hoewel ik het een nogal gewaagde vaststelling vind, een verfilming van de roman Opstanding van Lev Nikolajevitsj Tolstoj (1828-1910) meen romantisch drama te noemen, gaat de redactie van de VPRO-Gids wel zo ver in de kleine bijdrage, die de film in kwestie — een Duits-Italiaans-Franse coproductie uit 1958, gerealiseerd onder regie van Rolf Hansen (1906-1980) — aankondigt. Het is vanzelfsprfekend in hoge mate afhankelijk van hoe en hoe dikwijls bepaalde tendensen in die roman uit 1899, die kennelijk ook nog als Wederopstanding te boek staat, maar mij zou dat net iets te dol zijn.
Deze rolprent wordt vertoond door het eerste Duitse televisienet ARD/Das Erste, in de nacht van zondag 30 november op maandag 1 december. De hoofdrollen worden gespeeld door Myriam Bru, Horst Buchholz en Edth Mill.
Een Russische vorst, die als jurylid moet bijwonen, wordt daar geconfronteerd met een jongedame die terechtstaat. Uitgerekend die vrouw is door die vorst ooit in de steek gelaten. Degenen die de roman van Tolstoj hebben gelezen — een boek dat ook al ruim een eeuw in Nederlandse vertaling bestaat —, weten hoe het de geschiedenis voortschrijdt en wat er uiteindelijk van de jonge vrouw en van de vorst terechtkomt.
Voorafgaand aan het verhaal heeft de auteur op de eerste pagina van het eerste hoofdstuk in totaal vier bijbelteksten uit het Nieuwe Testament opgenomen van drie der vier Evangelisten, die ik hieronder bewust alleen maar aangeef. De tekst ervan moet u zelf maar opzoeken, aangezien het een uitstekende zaak is en blijft om in goede literatuur iets na te slaan. En als de meest fervente atheïst van het Noordelijk halfrond u ertoe uitnodigt in de oudste anthologie van de westerse wereld iets op te zoeken, hoeft u in ieder geval niet bevreesd te zijn dat het een sluipend-slimme poging is om zieltjes voor de christelijke leer en/of overtuiging te winnen.

De teksten in kwestie zijn te vinden in:
Matthäus 18: 21-22
Matthäus 7: 3
Johannes 8: 7
Lucas 8: 40
____________
Afbeeldingen
1. Lev Nikolajevitsj Tolstoj, geschilderd door Ilja Rjèpin (1844-1930).
2. Medaillon op de voorzijde van een Duitse vertaling van Tolstojs roman, verschenen bij de Schreiter'sche Verlagsbuchhandlung te Berlijn, zo'n 85-95 jaar geleden.

Geen opmerkingen: