Tranentrekker anno toen uit een kwalijk Mofrika — Zu neuen Ufern van Douglas Sirk woensdag op WDR
Duitse klassieker Afgezien van de kenners, zal niet iedere filmliefhebber direct de naam paraat hebben, die de (latere) Amerikaanse filmregisseur Douglas Sirk droeg toen hij dat beroep nog in zijn land van herkomst uitoefende en met Mofrika's grootste ster van anno dazumal, Zarah Leander, de film Zu neuen Ufern draaide. Hij werd in 1900 geboren te Hamburg als Detlef Sierck, had Deense ouders en werkte voor de film vanaf 1922. Hij deed al mee aan een versie van de Dreigroschenoper. In het jaar van de bovengenoemde film — die de Westdeutsche Rundfunk 13 februari, woensdagochtend tussen 11:05 uur en 12:45 uur vertoont — week Sierck uit "zu neuen Ufern": naar de Verenigde Staten, alwaar hij nog een halve eeuw heeft geleefd en veel gewerkt. Zarah Leander speelt in Zu neuen Ufern een zangeres in het Londen van de negentiende eeuw, die zich laat verleiden door een officier genaamd Albert Finsbury, die echter maar niet wil deugen (gespeeld door Willy Birgel). Na malversaties vertrekt de man naar de Londense kolonie op het zuidelijk halfrond waarheen ook veel misdadigers werden verbannen. De synopsis van de film meldt dat de zangeres hem snel al volgen, maar dan als gevangen genomen wezen, aangezien zij in haar blinde verliefdheid de schuld op zich heeft genomen van het vergrijp van de officier. Kortom, een melodrama dat zeventig jaar geleden nog niet het epitheton ornans tranentrekker zou hebben gekregen, maar dit natuurlijk al wel was: avant la lettre, zullen we maar zeggen.
Heinz Wallisch (*Groningen, 1945) is muziek- en literatuurcriticus, taalredacteur, lector en lexicograaf. Vanaf zijn vijftiende jaar doorliep hij, naast zijn school- en studietijd, alle disciplines van het boeken- en uitgeversvak. Begin jaren zeventig was hij in diverse landen werkzaam voor de uitgeverij van de Europese Commissie. Aan tal van dag-, week-, maand- en vakbladen in binnen- en buitenland heeft hij bijdragen geleverd. Enkele jaren geleden liet hij zich verleiden tot elektronisch publiceren, en sedertdien verschijnen zijn artikelen, commentaren, recensies en beschouwingen op zo'n vijftig verschillende cultuurwebsites — die praktisch alle van hemzelf zijn — in Nederland, België, het Duitse taalgebied, op één Franstalige, en op enkele internationale, Engelstalige.
Publicaties in boekvorm:
Gavarni: 32 tekeningen uit de Mascarade humaine, Groningen 1966; 125 Jaar Symfonieorkest in Groningen, Groningen 1987;
Geïllustreerde Muziekinstrumenten Encyclopedie (samen met Bert Oling), Lisse 2003. Sedertdien is dat boek in diverse Oost- en Zuid-Europese landen uitgebracht. In de VS en Groot-Brittannië haalde het zeer hoge oplagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten