maandag 27 september 2010

Zwijgende film Schlagende Wetter op Arte-tv

Incompleet
Als de jonge vrouw Maria het ouderlijk huis wordt uitgezet, raakt ze snel zwanger van haar vriend Georg die haar om die 'andere omstandigheden' in de steek laat. Dan slaagt ze er eerst in onderdag te vinden bij mijnwerker Thomas. Toch keert die Georg op zijn schreden terug, hetgeen tot een confrontatie leidt tussen de beide mannen, met noodlottige gevolgen. Dat is de handeling van de speelfilm Schlagende Wetter uit 1923 van regisseur Karl Grune (1890-1962), welke door Arte-tv zal worden uitgezonden in de nacht van maandag 27 op dinsdag 28 september, tussen 00:30 uur en 01:40 uur. Wat u dan op de huiselijke beeldbuis voorgeschoteld krijgt, is niet het oorspronkelijke negatief van de rolprent, maar een versie die is samengesteld uit Italiaanse en Duitse kopieën, waarbij echter het tweede bedrijf helaas ontbreekt. [1]
De kenners zien het desondanks als een waardevolle rolprent en zij hangen er vier (van de vijf beschikbare) sterren aan. Karl Grune wordt geprezen vanwege het vernieuwende qua camerawerk en lichtregie.

Naturalistisch
Met de in deze film voorkomende, onvergetelijke scènes in een mijn heeft de regisseur — die in de tijd van de zwijgende film reeds naam had gemaakt met Die Straße — een nadrukkelijk naturalistisch schouwspel gerealiseerd in een periode die in de kunsten vooral werd gedomineerd door het expressionisme. Op het scherm in de huiskamer kunnen we kennismaken met Liane Haid (1895-2000) — die werd beschouwd als Oostenrijks eerste echte filmster —, Eugen Klöpfer (1886-1950) en Walter Brügmann (1884-1945).
Het camerawerk is van Karl Hasselmann (1883-1966); de muziek werd gecomponeerd door Georg Gräwe (geboren 1956). De film — die door Arte vooralsnog eenmalig wordt vertoond — zal worden uitgezonden in HD-kwaliteit op het beeldformaat 16:9.
__________
[1] Dat zal de reden zijn waarom deze rolprent niet voorkomt in het boek The silent cinema van Liam O'Leary.
____________
Afbeeldingen
1. Liane Haid, de eerste echte Oostenrijkse filmdiva; in die hoedanigheid was ze actief van 1915 tot 1953. Liane Heaid is 105 jaar oud geworden.
2. De Duitse acteur Eugen Klöpfer.

Geen opmerkingen: