vrijdag 15 mei 2009

Simenon-verhaal in Delannoy-speelfilm op Arte-tv

Halverwege
Hoewel het inmiddels een halve eeuw geleden is dat de Franse regisseur Jean Delannoy (1908-2008) het korte verhaal Le baron de l'ecluse van de in het Belgische Luik geboren, Franse romancier Georges Simenon (1903-1989) heeft verfilmd, zijn alle vier protagonisten nog steeds begrippen in de geschiedenis van de Franse film. Dat zijn in de eerste plaats Jean Gabin (1904-1976) en Micheline Presle (geboren 1922), en in nauwelijks mindere mate
voor Jacques Castelot (1914-1989) en Jean Desailly (1920-2008). In het midden van zijn lange leven heeft de regisseur dit verhaal aan het celluloid toevertrouwd.
Baron Jérôme Antoine — op het witte doek is dat Jean Gabin — heeft een luxueus leven geleid, maar kan dat op basis van zijn financiéle status niet voortzetten. Daarom probeert hij dat te forceren door geld te lenen en aan de goktafel winsten te boeken. Dan geschiedt inderdaad een wonder en wint hij elf miljoen (oude Franse) francs. Als aanbetaling wordt hem een jacht gegeven, dat hij direct in gebruik neemt, en samen met zijn vroegere geliefde Perle — gespeeld door Micheline Presle — zet hij koers naar Monte Carlo. Onderweg krijgen ze pech in de directe omgeving van een sluis. Tijdens dat intermezzo leert die Perle een rijke man kennen, genaamd Maurice Montbernon — die wordt vertolkt door Jean Desailly — met wie ze wel in het huwelijksbootje wil stappen. Dat betekent dat de nog steeds berooide baron-met-jacht — zijn grote heeft hij immers nog niet uitgekeerd gekregen — er plotseling helemaal alleen voorstaat.
Filmscribenten hebben erop gewezen dat de film het goed doet vanwege de acteerprestaties van de vier protagonisten — geen wonder met die bezetting — maar dat de regisseur nogal oppervlakkig is gebleven.
Arte-televisie zendt deze film uit op vrijdag 15 mei, 's middags tussen 14:45 uur en 16:25 uur. Deze Frans-Italiaanse coproductie die vanaf 1960 in roulatie is, en is voorzien van muziek door Jean Prodromidès, zal opnieuw worden uitgezonden op zondag 25 mei, eveneens vanaf 14:45 uur.
____________
Foto: De in 1922 geboren Franse actrice Micheline Presle.

Geen opmerkingen: